Tárgyalásokat folytattak az Atomerőműben működő Szakszervezetek Lázár Jánossal 2015. június 16-án

A Paksi Atomerőműben működő Szakszervezetek (MÉSZ - PADOSZ - ADÉSZ) tárgyalást kezdeményeztek Lázár Jánossal az elmúlt hetekben kialakult helyzet és események miatt, amely megbeszélésről a három szakszervezet együttesen adott tájékoztatást.

Tárgyalásokat folytattak az Atomerőműben működő Szakszervezetek Lázár Jánossal 2015. június 16-án

Az atomerőműben működő szakszervezetek Lázár Jánossal 2015. június 16. napján folytattak tárgyalást, ahol az alábbiakról volt szó:


• Lázár János a létszámleépítést cáfolta és elmondta, hogy Paks II. megvalósulásához elengedhetetlen a Paks I.-nél dolgozó munkavállalók támogatása. A kormány nem hozott ilyen és ehhez hasonló döntést. Sőt, a későbbiekben, amikor a két új blokk megépül még bővíteni is kell a létszámot.

• A miniszter Úr kifejtette, hogy a kormányzati szándék a rezsicsökkentés fenntartása, így a villamos-energia árának is alacsonyan tartása. Ezt valamiből finanszírozniuk kell, de nincs olyan kormányzati szándék, hogy az atomerőmű bérköltségéből szeretnék megvalósítani. Meglátása szerint sok más terület van, ahonnan pénzt lehet spórolni. Hozzátette még, hogy az MVM Zrt. a „fekete doboz” számára, amit nem lát át és szerinte elsősorban ott kell és lehet pénzt megfogni. A számok is ezt támasztják alá. Spórolási lehetőséget lát még az adóterhek csökkentésében. (KNP, vízhasználat stb.)

• A külföldi menedzsmenttel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány valóban megkeresett egy fejvadász céget, de még nem döntöttek arról, hogy leváltják a menedzsmentet. Politikailag, az atomerőmű építés és működtetés nemzetközi elismerése szempontjából, valamint a gazdaságosabb működés miatt látja indokoltnak a cserét. Feltétlenül szeretné megtartani a szakmaiságot, hogy az atomerőművet hozzáértő emberek irányítsák.

• Kértük, hogy a jövőben is legyen lehetőségünk tárgyalni miniszter Úrral. Majd felajánlotta, hogy a jövőben rendszeresen fog Pakson járni ezért, ha van igény a részünkről többször találkozni vele, akkor annak nincs akadálya.

• Javasoltunk egy foglalkoztatáspolitikai megállapodás megkötését az érdekképviseletek és a minisztérium között a Paks I. II.-vel kapcsolatban. Lázár Úr támogatta az ötletet. Kérte, hogy júliusban térjünk vissza rá.

• A prémiumok és jutalmak kifizetésének letiltásával kapcsolatban elmondta: két napot kér, hogy átlássa a kialakult helyzetet. Kérte addig ne indítsuk meg a pert a munkáltató ellen ez ügyben, mert megvalósíthatónak látja a kifizetésüket.

• A többi problémánkról (Mt., nyugdíj-korkedvezmény) és annak megértése miatt, azt kérte írjuk le, és tegyünk javaslatot a megoldásra. Elmondta, hogy lehet szó részéről segítségnyújtásra, de csak az atomerőművel kapcsolatban. Törvénymódosításra nem lát lehetőséget. Felhívta figyelmünket, hogy a kölcsönösségen kell alapulnia az együttműködésünknek.

• Elmondta még, hogy számára kiemelten fontos Paks I. és Paks II. között a működés szorosabbá tétele.