A VDSzSz Szövetség Szövetségi Tanácsa több fontos döntést is hozott

A Szövetségi Tanács kizárta és törli tagjai sorából a VDSzSz Szolidaritást, mivel az több mint fél éve nem fizette tagdíját, amely tartozás így átlépte a 33 millió forintot. A VDSzSz Szövetség teljes támogatásáról biztosította azt a népszavazási kezdeményezést, amely a férfiakra is kiterjesztené a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségét.

A VDSzSz Szövetség Szövetségi Tanácsa több fontos döntést is hozott

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetség Szövetségi Tanácsa megállapította, hogy a VDSzSz Szolidaritás tagszervezet tagdíjfizetési kötelezettségének hónapok óta nem tett eleget. A tagdíjelmaradás összege a mai napig meghaladta a 33 millió forintot. A tagszervezetet a VDSzSz Szövetség Felügyelő Bizottsága, továbbá a Szövetség elnöke a tagdíjelmaradás megfizetésére szólította fel 2015. június 19-én, amelyre a tagszervezet jelenlegi elnöke egy videóüzenetben úgy reagált, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó azt megfizetni.
Különösen elfogadhatatlan, hogy a Szövetség felügyelő bizottságának elnöke a felszólítás idején ugyanaz a személy, aki a levél aláírását követő második napon - mint VDSzSz Szolidaritás elnökjelölt - bejelentette, hogy nem hajlandóak fizetni.

A Szövetségi Tanács ezért úgy határozott, hogy kizárja és törli tagjai sorából a VDSzSz Szolidaritást.

A VDSzSz Szolidaritás ezzel a mai döntéssel sajnálatos módon egyedül maradt az érdekvédelem világában, hiszen a Szövetség döntését követően automatikusan megszűnt tagsága a Vasutas Szakszervezetek Szövetségében, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségében (ETF), és a Nemzetközi Szállítmányozási Szövetségben (ITF) is, miként a LIGA Szakszervezetekben, az Európai-, és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben is.

A VDSzSz Szövetség Szövetségi Tanácsa mai ülésén teljes támogatásáról biztosította azt a népszavazási kezdeményezést, amely a férfiakra is kiterjesztené a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségét. A Szövetség szerint a vasutasok számára kiemelten fontos ez a lehetőség, hiszen a munkakörülmények fizikailag és pszicho-szociálisan is igen megterhelőek legtöbbjük számára, akik váltott műszakban, nehéz fizikai munkát végezve, sokszor az időjárási körülményeknek kitéve dolgoznak több évtizeden át. A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak megszüntetésével gyakorlatilag semmilyen más lehetőség nem maradt a nehéz munkába belerokkant vasutasok számára, mint a közmunka vagy a segély. Ezzel a lehetőséggel viszont sokan, akik már a szakmájuk megszerzése után munkába álltak, akár 56-60 évesen nyugdíjba vonulhatnának. A VDSzSz Szövetség ezért arra hívja fel a vasutas társadalmat, hogy aláírásukkal támogassák a népszavazási kezdeményezést, hogy 2017-től minden 40 évet ledolgozott férfi is nyugdíjba vonulhasson.