Népszavazás: 200 milliárd a tét, elkezdődött a sárdobálás

November 2-ig kell a szakszervezeteknek összegyűjteniük 200 ezer aláírást, hogy népszavazást lehessen tartani a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a LIGA Szakszervezetek pozitív tapasztalatokról számoltak be, miközben a nyugdíjszakértő szerint az egész ötlet „nagy butaság”. A pártok között elkezdődött a sárdobálás. Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként a népszavazást a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról. Azt mondta, azért, mert sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, a másiknak meg nincs. A nők esetében ugyanis már megvalósult ez a lehetőség. Az aláírásgyűjtés július elején indult, a kezdeményezés mögé beállt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a LIGA Szakszervezetek is.

Népszavazás: 200 milliárd a tét, elkezdődött a sárdobálás

30 évvel ezelőtt

Gaskó István lapunknak azt mondta, ha 30 évvel ezelőtt valaki munkába állt, azzal a tudattal tehette, hogy 60 éves korában, vagy nők esetében 55 évesen nyugdíjba mehet majd. „Ma már 65 év a nyugdíjkorhatár, és ennek a 67 évre emelését tervezik. Ez 10 évvel több, mint amit korábban várhattak az emberek, ami nagyon drasztikus, egyharmados emelést jelent”- magyarázta a LIGA elnöke, majd hozzátette: mivel a különféle kedvezményeket az elmúlt években sorra kivezették, így „nincs semmi esély rá, hogy ettől a merev kormányzati állásponttól eltérés legyen a közeljövőben”. A szakszervezeti vezető szerint ha megvalósulna a férfiak esetében is a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége, egy lépéssel közelebb kerülnénk ahhoz a rugalmas rendszerhez, amit a LIGA szeretne elérni. Gaskó elmondta, olyan változtatásokat szeretnének, hogy korábban is ki lehessen lépni a munkából, természetesen csökkentett nyugdíjjal.

4 millió emberre lesz szükség

A népszavazási kezdeményezésről szólva elmondta, akkora többség támogatja szerinte az ügyet, hogy a 200 ezer aláírás többszörösét össze fogják tudni gyűjteni novemberre. Hozzátette: „szükség is lenne erre, hiszen, ha népszavazás lesz, akkor annak sikeréhez 4 millió választópolgárt kell az urnák elé vinni”.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke konkrét tapasztalatokat is megosztott az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban az atv.hu-val. Mint mondta, most volt egy konferenciájuk, ahol egy hölgy elmondta, hogy 2600-an dolgoznak annál a cégnél, ahol vállalati szakszervezeti főtitkár és eddig 3 ezer aláírást gyűjtött össze. „Az utcai kitelepüléseknél is pozitív a tapasztalat. Az emberek sorban állnak és tudják is, hogy miről van szó, legtöbbjüknek nem kell elmagyarázni, miért gyűjtünk aláírásokat”- nyilatkozta Kordás.

Mást is szeretnének elérni

Arról is beszámolt, hogy nem titkolt szándékuk a kezdeményezéssel azt elérni, hogy folytatódjanak a tárgyalások a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíjról.

A MaSzSz elnöke szerint az a probléma a jelenlegi nyugdíjrendszerrel, hogy nem tudja kezelni az olyan szituációkat, amikor például tönkremegy egy olyan cég, ahol egy 59-60 éves ember dolgozott már évtizedek óta. „Őt már nem lehet átképezni, két esélye marad, segélyhez folyamodik, vagy közmunkásnak megy. Meg kellene teremteni a lehetőségét a tisztességes visszavonulásra az ilyen problémákkal küszködő emberek számára is”- magyarázta Kordás, majd hozzátette: nem a tömeges nyugdíjba vonulást szeretnék ezzel elérni.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.