A prémium, és mozgóbér kifizetés az MVM-csoport összes, mintegy 8 ezer dolgozójánál elmaradt

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy júniusi sajtótájékoztatón nagylelkűnek tetsző bejelentést tett. Eszerint közbenjárására az MVM Paksi Atomerőmű dolgozói rendkívüli intézkedésként megkapják azt a prémiumot, ami szerintük év eleje óta dukál nekik. Ám ez mindeddig nem történt meg. Ráadásul a kifizetés az MVM-csoport összes, mintegy 8 ezer dolgozójánál elmaradt. A paksiakon kívülieket még ennyivel se hitegetik.

A prémium, és mozgóbér kifizetés az MVM-csoport összes, mintegy 8 ezer dolgozójánál elmaradt

A legutóbbi (MVM TSZSZ által) Dr. Seszták Miklós miniszter úrnak írt levélben Gál Rezső az alábbiakra emlékeztet:

Az éves béremelésről március 19-én döntött az MVM-csoport. Ennek része a prémium, a jutalom és más teljesítményösztönzők. Ám ismereteink szerint ezekre az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), az MVM tulajdonosi jogainak gyakorlója mégis kifizetési stopot rendelt el.

Azt is megtiltották, hogy a dolgozók számára prémiumhoz kötött feladatokat tűzzenek ki. A szakszervezet olyannyira biztos abban, hogy ez a csoportszintű megállapodás megsértése, hogy több leányvállalatnál - Vértesi Erőmű Zrt., Atomix Kft. - perek indultak a kifizetésért.

Lázár János júniusban Paksra látogatott, sajtótájékoztatóján közölte: miután találkozott a helyi szakszervezetek képviselőivel, ügyükben rendkívüli intézkedést kért a kormánytól. (Erről az egyeztetésről külön cikkben számoltunk be)

Lázár János - tekintettel arra, hogy úgy általában minden állami cégnél felfüggesztették a célprémiumokat - Seszták Miklóstól soron kívüli engedélyt kért arra, hogy biztosítsák a dolgozók kollektív szerződésben rögzített elmaradt juttatásait, mintegy 600 millió forint értékben - közölte akkor. A többi MVM-es dolgozónak Lázár János nem is ígért különleges elbánást.

A NOL.hu által feltett kérdésekre a fejlesztési tárca az alábbi választ adta: A 2014. december 29-i országos bérmegállapodás 3-4 százalékos emelést ajánlott, az MVM-csoport bér- és szociális juttatásokról szóló március 19-i megállapodása 2,5 százalékos keresetszínvonal-emelésről döntött. A célprémiumok szerepelnek az MVM-csoport üzleti tervében - szögezik le. Ezek feltételeit helyi kollektív szerződések szabályozzák. Az MVM Paksi Atomerőmű ez évi üzleti tervében szereplő kifizetés „kiírásra került”. Ez „folyamatban van”: az első kifizetéseket a tárca augusztusra ígéri.

A szakszervezetek által felvetett kérdésekre a tárca nem tért ki. Így nem tudni, hogy az MNV valóban elrendelt-e prémiumkifizetési stopot, s ez ellenkezhet-e az MVM-es bérmegállapodásokkal. Azt sem, hogy a Lázár János által a paksiaknak kilátásba helyezett kivételezés kiterjeszthető-e az MVM többi dolgozójára.

Több levél, egyeztető tárgyalás után is sajnos egyenlőre változatlan a helyzet.