Közel ezer repülőjáratot törölnek sztrájk miatt

Mintegy ezer Lufthansa-járatot, köztük több budapestit is törölnek a Vereinigung Cockpit (VC) pilótaszakszervezet demonstrációja miatt, a munkabeszüntetés rövid- és közép- és hosszútávú járatokat is érinti - közölte a légitársaság.

Közel ezer repülőjáratot törölnek sztrájk miatt

A Lufthansa mai járattörlései a szerdára tervezett háromezer járat egyharmadát és mindegy 140 ezer utasát érintik, de a légitársasági csoporthoz tartozó többi légicég (Swiss, Austrian, Germanwings, Brussels Airlines) járatai menetrend szerint közlekednek. Azok az utasok, akiknek nem száll fel a gépük, átfoglalhatják a jegyüket, vagy lemondhatják az utazásukat, a német belföldi járatok utasainak jegyeit pedig elfogadja a német vasúttársaság.

A hosszútávú járatok menetrendjében ennél kisebb fennakadások lesznek, a 176 szerdai járatból 52 nem száll fel.
A Lufthansa tegnap bíróságon próbálta elérni, hogy a szakszervezet ne jelenthessen be mára munkabeszüntetést, de a frankfurti bírák ezt elutasították. A VC kedden azzal fenyegetett, hogy ha nem közelednek az álláspontok a pilóták korai nyugdíjazásának, valamint a költségcsökkentési lépések ügyében, akkor további sztrájkbejelentések várhatóak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport járatinformációi szerint ma nem indul el a Lufthansa reggeli, délelőtti és kora délutáni frankfurti, valamint a reggeli, a kora és a késő délutáni müncheni járata sem.