"Csak annyit mondok: tisztelet a kisrendőröknek!"

Az elmúlt hetekben lehetetlen feladat elé állították a rendőröket: komoly felkészítés nélkül bedobták őket a mélyvízbe, folyamatosan nagyon durva szolgálatokat teljesítenek, a szükséges pszichológiai, kulturális, kommunikációs képességekkel nem ruházták fel őket. Mentesíteniük kellene magukat a fél éves gyűlöletkampánytól, a média figyelmétől, a naponta változó parancsok és a politika irracionalitásaitól - írja az index.hu.

A cikk szerint a szolgálatot teljesítő rendőrök osztoznak a menekültekkel a Röszkénél kialakult embertelen körülményekben. A hírportál tudósítása szerint: Egyre több menekült érkezik a táborba Szerbiából nap mint nap. A drótkerítés semmit nem számít, a síneken keresztül szabadon lehet járkálni Szerbia és Magyarország között. A gyűjtőpontnak nevezett sátortábort csak erős túlzással lehet tábornak nevezni, valójában a kukoricás mellett felállított sátrakban húzzák meg magukat a menekültek. A sátortáborban nincs folyóvíz, nincs fűtés, így éjszakánként a menekültek a földön alszanak és jobb híján tüzeket gyújtva melegednek. Fáznak, akárcsak a rendőrök. Kevés az orvos, viszont sok a beteg, embertelenek a körülmények.

A rendőrök is kimerültek, hiszen sokuk reggeltől esig talpon van. Érthető okokból ők is türelmetlenek, sokuk emiatt egyre ingerültebb, agresszívebb. Mégis az ő dolguk kommunikálni a menekültekkel, mindezt tolmácsok nélkül. Azaz végső soron nem csak az embertelen, amilyen körülmények között a menekültek vannak, hanem az is, amilyen körülmények között a rendőröknek dolgozniuk kell.

Emlékezetes, hogy az FRSZ a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) ülésének soron kívüli összehívását kezdeményezte augusztus végén, a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság felállításával kapcsolatos kérdések megvitatása céljából. Az ülést az ORFK ez ideig nem hívta össze, így kérdéseinkre választ legkorábban a szeptember 14-ei RÉT ülésen remélhetünk.