Bérajánlás, Mt. tárgyalás, és a hamis hírek a médiában

Valótlan információk sora jelent meg a napokban a LIGA Szakszervezeteknél tartott házkutatásról, de ez nem a média hibája, hanem azoké, akik dezinformálnak - hangoztatta pénteki sajtótájékoztatóján Gaskó István, a konföderáció elnöke. "Fegyveresek szállták meg az irodáját, elvitték minden iratát, bujkált a rendőrök elől" - idézte a lapokat -, majd mindjárt hozzátette: az irodájába a rendőrök be sem néztek, nem tépték le a tapétát, nem kutakodtak a kandalló kéményében. Maga pedig nem bújt el, hanem hosszasan beszélgetett a rendőrökkel. Gaskó István beszélt a LIGA elnökség hétfői döntéseiről is.

Bérajánlás, Mt. tárgyalás, és a hamis hírek a médiában

A LIGA Szakszervezetek továbbra is abban érdekelt, hogy a minimálbér fokozatosan felzárkózzon legalább a létminimum szintjére, továbbá javasolja, hogy induljanak újra a tárgyalások a Munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről valamint a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségéről. A szakszervezeti vezető álláspontja szerint a LIGA szabályszerűen gazdálkodik.

A LIGA szeretné elérni, hogy a minimálbér - ha több lépésben is - érje el a létminimum összegét, a reálbér emelkedése pedig legyen minden évben legalább akkora, mint a GDP növekedése. Ezeket a javaslatokat azonban még a LIGA Tanács elé kell terjeszteni.

Az elnökség tárgyalt a 2014. december 28-án aláírt bérmegállapodásról is, amelyben az is szerepel, hogy a Munka törvénykönyvével, a sztrájktörvénnyel és a korkedvezményes nyugdíj kivezetésével felmerülő nehézségeket a Munka törvénykönyvében kompenzálni kellene. Erre a tavaszi ülésszakon nem került sor. A LIGA indítványozza, hogy induljanak újra erről a tárgyalások. Amennyiben nem látszik haladás, a LIGA elszánt arra is, hogy akár nyomásgyakorló eszközöket használjon annak érdekében, hogy a megállapodás létrejöhessen - mondta Gaskó István.

Kitért arra is: a LIGA elnöksége nagyon sajnálja, hogy a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazás "elhalálozott", hiszen ez gyógyír lett volna arra a sok konfliktusra, amelyek az elmúlt öt évben keletkeztek azzal, hogy megszüntettek mindenféle kedvezményes nyugdíjazást. A LIGA álláspontja az, hogy rugalmassá kellene tenni a nyugdíjba vonulás lehetőségét, hadd döntse el a munkavállaló, egészségügyi, mentális szempontból tudja-e tovább vállalni a munkát - közölte.

A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) kizárása a LIGA szakszervezeti konföderációból nem örökre szól. "Abban az esetben, ha ezt a problémát meg tudják oldani, hogy az elnökük nem mint egy elszabadult ágyúgolyó a díszletek közül működik a magyar médiában, hanem megfontolt testületi döntések vannak a cselekedetei mögött, abban az esetben természetesen a LIGÁ-hoz benyújtott felvételi kérelem nem biztos, hogy eredménytelen lesz" - fejtette ki.

A VDSZSZ Szövetség és a VDSZSZ Szolidaritás ügyében indított nyomozás kapcsán Gaskó István újra megerősítette, hogy VDSZSZ Szövetség és a LIGA Szakszervezetek munkatársai és tisztségviselői mindenben együttműködtek a hatósággal.  A szakszervezeti vezető ezúttal is úgy foglalt állást, hogy a VDSZSZ Szolidaritás által a LIGÁ-nak adott kölcsönök jogszerűek voltak, a szakszervezet szabályszerűen gazdálkodik. A sajtótájékoztatón bemutatta annak a VDSzSz Szolidaritás elnökségi ülésnek az emlékeztetőjét és jelenléti ívét, amelyen a szervezet vezetése - köztük a jelen lévő Bárány Balázs és Halasi Zoltán - egyhangúlag megszavazta a kölcsönt.

Elmondta, 2014. december 31-ig minden kötelezettségét teljesítette a LIGA, és így lesz ez 2015-ben is.