"Tenni kell az Európai Unió erősebb integrációjáért"

A LIGA független magyar szakszervezeti szövetség elnöke az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség) tizenharmadik kongresszusa egyik küldöttjeként vett részt. Jelen írásunkban arról beszél, melyek azok a főbb nehézségek, amelyekkel hazájában a munkavállalóknak szembe kell néznie.

Melyek a fő kihívások ma az Ön konföderációja számára?

Gaskó István: Az alacsony bérek és a szociális védelem. A nettó átlagkereset - egy kicsit kevesebb, mint 600 euró - az egyik legalacsonyabb Európában. A munkanélküliek csak három hónap ellátást kapnak. Másfél millió munkavállaló - négyből egy - csak minimálbért keres, ami a szegénységi küszöb 80 százaléka. Négy év óta még  a közszférában is egyre többen - mintegy 300 ezren - , különösen a helyi önkormányzatoknál, nem keresnek ennél többet. Néhány szektorban, mint például a takarítás, körülbelül 170 euró a havi kereset.

A kormány valóban engedélyezte a kisebb munkákat a közszférában. Ezt a lehetőséget eredetileg csak 10 000 munkavállaló számára tette lehetővé, de ez általános lett.

Aggodalomra adnak okot a strukturális reformok is. Nem meglepő, hogy a kormány először a sztrájkjogot változtatta meg. Kockázatok nélkül csaknem lehetetlen lett sztrájkolni. Ezek után megváltoztatta a Munka Törvénykönyvét, hogy jóval kedvezőbb legyen a munkáltatók számára és csökkentse az egyéni és kollektív munkavállalói jogokat.

A nyugdíj intézményét is úgy alakította át a kormány, hogy megszüntette a korai nyugdíjazás lehetőségét és a nehéz szakmákban dolgozók esetében a korkedvezményt. Az előző kormány már felemelte a nyugdíjkorhatárt 62 évről 65 évre. Ez hamarosan 67 év lesz.

Volt-e erről társadalmi párbeszéd?

Gaskó István: Öt éve, mióta a kormány hivatalába lépett, gyakorlatilag nem létezik párbeszéd. Van egy háromoldalú szociális fórum a magánszektor számára, amely évente kétszer ülésezik. Elméletileg a miniszterelnök részt vesz rajta. Mi még sohasem láttuk. Az intézményesített szociális párbeszéd nem létezik Magyarországon. De ez a probléma jelen volt már a jelenlegi kormány előtt is, de még a 1989-es rendszerváltás előtt is. Ebből a szempontból Magyarország megmaradt keleti országnak.

Mit vár Ön az európai szakszervezeti mozgalomtól?

Gaskó István: Nehéz egy olyan országnak hallatni a hangját, amely 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, de azt szeretnénk, ha az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség) fellépne az Európai Unió erősebb integrációjáért, azért, hogy az Európai Bizottság további beruházásokat támogasson a keleti országokban. Ezeket az országokat az Európai Unió már több pénzügyi alappal segítette, de szociális és foglalkoztatási téren még sok a tennivaló.

Evelyne SALAMERO interjúja