A szakszervezet megújítása - ETUI képzés

2015. október 7-9. között került megrendezésre Brüsszelben, a Thon Hotelben az ETUI szervezésében a Szakszervezet megújítása címmel a képzés, melyen 13 nemzet (dán, szlovén, lett, brit, lengyel, finn, máltai, bolgár, horvát, török, spanyol, szlovák és én, mint magyar) képviselői vettek részt.

A szakszervezet megújítása - ETUI képzés

A tematika elsősorban a szervezés illetve a szakszervezeti tagság fogyása köré szerveződött, mivel kiindulási pontként megállapításra került, hogy az európai szakszervezetek közös problémája a tagvesztés és az új szervezési igényeknek való megfelelés.

Az általános problémafelvetést követően négy fókuszcsoportot vizsgáltunk meg a képzés során: a fiatalok, a migráns munkavállalók, a kölcsönzött munkavállalók és az önmagukat foglalkoztató (itthon egyéni vállalkozó) munkavállalók szervezését.

Először általában beszélgettünk a szakszervezetek problémáiról, illetve a szervezésről, majd négy csoportra osztva dolgoztunk és körvonalaztuk, hogy milyen kihívásokra kell reagálni a szakszervezeteknek, milyen közös és milyen különböző problémákkal küzdenek az egyes nemzetek, illetve milyen tényezőkre kell különösen odafigyelni az ezekre keresett megoldások megtalálása során.

A képzés során beszélgettünk a különböző „veszélyeztetett csoportok” szervezéséről, illetve hogy mit tehetnek, hogyan tudnának az európai szakszervezetek összefogni a munkavállalókért, hogyan tudnánk felhívni a figyelmet a szolidaritás szükségességére. Végső konklúzióként arra jutottunk, hogy egy szélesebb körű társadalmi összefogásra van szükség, melyben a szakszervezetek szövetséget kötnek más civil szerveződésekkel és együtt próbálják meg a munkavállalókat és általában a társadalmat összefogni, és a politikai és gazdasági hatalom mellett megkerülhetetlen erővé kovácsolni.

Az egyik résztvevő, Ali Kitapci Törökországból érkezett és aktív hozzászólója volt a témáknak, a szakszervezetet a béke és a jobb élet- és munkafeltételek megteremtése eszközének tekintette. Búcsúzóul csak annyit mondott, hogy „gyerünk és magyarázzuk el a munkavállalóknak, milyen fontos, hogy csatlakozzanak a szakszervezetekhez.”

Ali a 2015. október 10-én, Ankarában a török közalkalmazottak szakszervezete és más civil szervezetek által szervezett béketüntetésen életét vesztette az öngyilkos merénylők robbantásában. Halála tragikus és értelmetlen veszteség, mi - akik részt vettünk a képzésben - sosem fogjuk elfelejteni a szavait, és ennek szellemében dolgozunk tovább a szakszervezetben, a szakszervezetért.