Göncz Árpád Nekrológ

„Elhunyt Göncz Árpád” tájékoztatatta az MTI a magyar lakosságot a rendszerváltás utáni első magyar köztársasági elnök október 6-i haláláról. Az MTI-vel együtt a gyászhírben mi magunk is mindenek előtt Göncz Árpád hivatalos életútjára és érdemeire gondolunk. Az elhunyt köztársasági elnök azonban sokkal több volt, mint egy politikus államférfi, s nem véletlen, hogy több sajtóorgánum is úgy jelentette be a szomorú hírt, hogy személyében „Mindenki Árpi bácsija” hagyott el bennünket életének 94. évében…

Nevezték Őt politikai tevékenysége miatt „az emberi jogok bajnokának”, s egy filozófus nagyon találóan úgy jellemezte Őt egy mondatban, hogy „Göncz Árpád szimbóluma volt annak a Magyarországnak, ami e magyar hazából lehetett volna”. Különösen igaz ez, ha arra gondolunk, miért lehetetett Ő a rendszerváltás után egyetlenként 1990-2000 között 10 évig államfője országunknak. S összevetve azt Őt követő köztársasági elnökökkel - nem mintha a többieknek nem lett volna meg kinek-kinek a maga becsülendő értékrendje - egyre inkább csak keserű-édes nosztalgiával gondolhatunk azon időkre, mikor Ő volt a köztársasági elnök. Mert túl politikai tevékenységén az emberi nagysága is kiemelkedő volt. Az emberek túlnyomó többsége Göncz Árpádot főként csak politikai munkásságáról ismerte. Az irodalomkedvelők azonban tudják, hogy mint irodalmár, szerző és műfordító hatalmas életművet hagyott maga után. Íme néhány műve az ismertebbek közül.

Mint műfordítónak az Ő nevéhez fűződik J. R. R. Tolkien Magyarországon 1981-ben kiadott A Gyűrűk Ura című könyve fordításának befejezése (melynek első 11 fejezetét Réz Ádám fordította). Szintén ő a fordítója Malcolm Lowry A vulkán alatt, Colleen McCullough Tövismadarak, Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeia, Agatha Christie N vagy M, Mary Shelley, Frankenstein vagy a modern Prométheusz, William Makepeace Thackeray Pendennis története. Ernest Hemingway (Vándorünnep, A folyón át a fák közé, Szigetek az Áramlatban), Peter Shaffer Equus című drámájának fordítása.

1980-ban a Művészeti Alap díjával ismerték el. 1983-ban József Attila-díjat kapott. Wheatland-díj: (1989) az angol művek fordításaiért, Albert Schweitzer-díj (1991), Paul Harris-díj (1991), Premio Mediterraneo (1991), Göncz Árpád 1994 óta a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke. 1995-ben megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend arany fokozatát, majd a Ferenczi György-emlékplakettet (1996). 1997-ben a Francia Becsületrend lovagja lett. Giorgo La Pira-díj (1998). Visszavonulása után 2000-ben Budapest díszpolgárává avatták. Ugyanebben az évben Százhalombatta díszpolgára lett. 2002 óta a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke.

Tíz éves elnöki periódusa alatt végig kimagaslóan vezette a politikai népszerűségi listákat. 2002-ben ugyancsak megkapta a Nagy Imre-érdemrendet, 2009-ben pedig a” Húszéves a Köztársaság Díjjal jutalmazták, és úgyszintén 2009-ben a németországi krefeldbden kitüntették a Nemzetközi Adalbert díjjal az Európai Békéért és Együttműködésért.

Hazánk 1000 éves történetében azon néhány ország -vezetőnk közé tartozott, aki külön megtisztelő titulust kapott népétől. Besorolt a „Honalapító Szent István Király”, az „Igazságos Mátyás Király” és „Kossuth Apánk” közé, és ő lett a XXI. század „Mindenki Árpi Bácsija”, családtagja magyar családok százezreinek. Csak rá jellemző különlegesség volt, hogy minden bizonnyal egyetlen volt az országban, aki mindenkit: Kicsit és Nagyot tegezett, mert volt erkölcsi alapja arra, hogy tegezhessen mindenkit, s ezzel is kifejezhesse minden emberrel való bensőségességét …. A magyarság liberális, a Szabad Demokraták Szövetsége politikusaként ismerhette meg Öt. Ennek ellenére - félretéve minden pártpolitikai ambícióját - képes volt a pártoktól függetleníteni magát és felül emelkedni valamennyi keletkezett konfliktuson, s minden elhajlás nélkül „felügyeletével” őrizni tudta a pártok közötti egyensúlyt.

630-B.jpg

Egy személyes élményem is az írtakat támasztja alá. Egyszer meghívtuk Őt a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Kongresszusára és eljött. (Istenem! Hol vannak már azok az idők Magyarországon, mikor egy köztársasági elnök megtiszteli egy országos szakszervezeti konföderáció Kongresszusát?) Ragyogó, bölcsességekkel teli mondatai közül egyet szó szerint megjegyeztem. Lehet, hogy ma e mondatatát sokan túl patetikusnak és túlzásnak vélik, de rendületlen hitéről e mondatai kapcsán élőben győződhettem meg. A szabadságról beszélt. Kiemelte: „Az az ország, ahol csak egy ember szabadságjoga is sérül, ott „Jaj!” a demokráciának”.

A búcsú tiszteltével köszönünk el Tőled Árpi Bácsi! Osztozunk családod fájdalmában és már most érezzük, hogy Nagyságod hiányozni fog ennek a kis országnak. Nyugodj békében!

Lukácsi Bálint