Sajtó-helyreigazítási kérelem

A Magyar Hírlap 2015. november 6-án „Gaskó és Gaskó: felbukkant még három szignó” című cikkében olyan információkat jelentetett meg, melyek valóságtartalmáról egyrészt nem győződött meg - és meg sem próbált meggyőződni -, másrészt a cikkben olyan kijelentéseket és mondatokat idéz, amelyek vagy nem hangzottak el, vagy épp az állítások egyértelmű ellentéte hangzott el.

Sajtó-helyreigazítási kérelem

A LIGA Szakszervezetek ezért a 2010. évi CIV. - a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló - törvény 12. bekezdése alapján élni kíván sajtó-helyreigazítási jogával. Amennyiben a Magyar Hírlap ettől elzárkózik, a LIGA Szakszervezetek minden jogi eszközzel élni fog, a sajtó-helyreigazítási pertől a jó hírnév megsértése miatti kártérítési perig, továbbá MÚOSZ etikai bizottsága elé is viszi az ügyet.

A Magyar Hírlap a cikk leadjében valótlanul állította, hogy „Nem érkezett még meg az állami támogatás, ezért nem törlesztette eddig a Liga a vasutas-szakszervezet felé fennálló, hatvanötmilliós tartozását - közölte tegnap Gaskó István” hiszen újságírói kérdésre egyértelműen közölte, hogy a támogatás teljes összege megérkezett a LIGA Szakszervezetekhez.

A Magyar Hírlap cikkében valótlanul idézte azt a mondatot Gaskó Istvántól, hogy „Megtehetnénk, hogy ezt levonjuk a hatvanötmillióból, és csak a fennmaradó harmincat utaljuk át, de nem ezt fogjuk csinálni”, mert ez a mondat nem csak ebben a formában nem hangzott így el, de hasonló tartalmú mondat sem hangzott el a sajtótájékoztatón.

A szóban forgó sajtótájékoztatón jelen volt a Magyar Hírlap újságírója, Korompay Csilla, aki egyetlen kérdést sem tett fel a tájékoztató során vagy azt követően. Korompay Csilla számára továbbá az ügy részletei sem lehetnek ismeretlenek, hiszen az elmúlt 3 hónapban 14 cikket írt a témában, igaz, ezek során mindössze kétszer kereste meg az érintett felet (Gaskó Istvánt vagy a LIGA Szakszervezeteket). Miután egyszer már jeleztük, hogy a Magyar Hírlap ezen cikkek megjelentetése során a legalapvetőbb szakmai és szakmai etikai szabályokat sem tartja be, jogorvoslattal fogunk élni, így a Magyar Hírlapot sem érheti váratlanul a jelenlegi levelünk. Azzal ugyanis, hogy nem csak egyoldalú és pontatlan információkat közöl a lap azokat tényként beállítva, hanem már az elhangzott tények ellenkezőjét írja meg tényként, az utolsó határvonalat is átlépte az újságíró és a felelős szerkesztő.

Nem véletlen, hogy a LIGA Szakszervezetek az utóbbi időben minden sajtótájékoztatóját az első perctől az utolsóig rögzíti, és vágatlanul nyilvánosságra hozza. Jelen sajtótájékoztató teljes anyaga is megtekinthető a www.liganet.hu weblapon, ahol ellenőrizhető az is, hogy az eseményről tudósító kolléga konkrétan hazudott.

A fent leírtak alapján kérjük, hogy a Magyar Hírlap mind a nyomtatott, mind online felületén a következő közleményt jelentesse meg, az eredeti cikkel megegyező formátumban.

A LIGA megkapta a teljes támogatást, és kifizeti tartozását a VDSzSz Szolidaritásnak

A Magyar Hírlap újságírója 2015. november 6-án „Gaskó és Gaskó: felbukkant még három szignó” című cikkében valótlanul, a sajtótájékoztatón elhangzottakkal szöges ellentétben állította, hogy „Nem érkezett még meg az állami támogatás, ezért nem törlesztette eddig a Liga a vasutas-szakszervezet felé fennálló, hatvanötmilliós tartozását - közölte tegnap Gaskó István” - hiszen Gaskó István újságírói kérdésre egyértelműen közölte, hogy a támogatás teljes összege megérkezett a LIGA Szakszervezetekhez.

A Magyar Hírlap cikkében továbbá valótlanul idézte azt a mondatot Gaskó Istvántól, hogy „Megtehetnénk, hogy ezt levonjuk a hatvanötmillióból, és csak a fennmaradó harmincat utaljuk át, de nem ezt fogjuk csinálni”, mert ez a mondat nem csak ebben a formában nem hangzott így el, de hasonló tartalmú mondat sem hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezzel ellentétben Gaskó István továbbra is elismerte a fennálló tartozást, és tájékoztatta a sajtó jelenlévő képviselőit, hogy a LIGA Szakszervezetek a szerződésben foglaltaknak meg fog felelni. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a LIGA Szakszervezetek tárgyalásra invitálta a VDSzSz Szolidaritás vezetőit, amire sajnos úgy reagáltak, hogy nem tárgyalnak.

A Magyar Hírlap ezúton is elnézést kér az érintettektől, és a jövőben jobban igyekszik betartani az olyan szakmai alapszabályokat, mint a pártatlanság, az érintett felek megkérdezése, és a hiteles tájékoztatás.