Ismét az állami szférában nőttek a legjobban a bérek

Szeptemberben átlagosan 5,5 százalékkal jártak magasabban a nettó reálkeresetek nemzetgazdasági szinten, mint egy évvel korábban. A bérek értékét növelte most a negatív, -0,4 százalékos szeptemberi infláció is. Eközben a versenyszférában a foglalkoztatottság bővülése a harmadik negyedévben megtorpanni látszott.

Ismét az állami szférában nőttek a legjobban a bérek

A versenyszférában egy kissé alacsonyabb volt a béremelkedés a nemzetgazdasági átlagnál: a nettó reálbérek itt 4,7 százalékkal, míg a bruttó bérek 4,3 százalékkal bővültek, ám ez is szép bővülésnek mondható.

Ebből következik, hogy - augusztushoz hasonlóan - szeptemberben is az állami szférában volt a legnagyobb a béremelkedés. Itt a nettó reálkeresetek 7,5 százalékot bővültek éves szinten, míg a bruttó rendszeres keresetek 7,2 százalékkal. Az éves emelkedési ütem ugyanakkor továbbra is a fegyveres testületek idei béremelése miatt ilyen magas.

Az alkalmazottak száma alapján a foglalkoztatás bővülése lassulni látszik, noha a szezonálisan kiigazított adatok még mindig kisebb emelkedésről adnak számot.

A versenyszférában kissé megtorpanni látszik a bővülés a harmadik negyedévben, ám ebből egyelőre nem lehet nagyobb következtetéseket levonni. Tavaly július, augusztus, szeptemberben is lényegében stagnált a foglalkoztatottak száma.