A HVG olvasói szavaztak a vasárnapi boltzárról: egyértelmű a válasz

Tele van a hócipőjük az embereknek a vasárnapi boltzárral - meg persze nyilván az ehhez tartozó pénteki és szombati taposással. A lapunk által rendezett virtuális referendumon legalábbis a "szavazók" nagyon magas arányban hajtották el a vásárlási tilalmat. Annyira utálják a boltzárat, mint a vizitdíjat, márpedig Orbánék valaha pont az erről szóló népszavazással indították el a lejtőn Gyurcsányt.

A HVG olvasói szavaztak a vasárnapi boltzárról: egyértelmű a válasz

Szüntessék meg a vasárnapi boltzárat - derült ki nagyon egyértelműen a lapunk által modellezett “népszavazásból”. Két virtuális referendumot “írtunk ki”, amelyekben a vasárnapi boltzárról szóló esetleges népszavazást játszottuk le. És bár nem reprezentatív a felmérés (már csak azért sem, mert olvasóink egy részének, azok közül is a desktopon vagy mobil- vagy okostelefonon szavazóknak a véleményét tükrözi), mégis több mint 7 ezren szavaztak, így az eredmény nagyon nem vihet félre abban a tekintetben, hogy a lakosság mit gondol az Orbán-kormány egyik szimbolikus intézkedéséről, a vasárnapi boltzárról, meg akarja-e tartani vagy eltörölné.

Az egyik “szavazólapon” a tordasi boltos, Simonné Gercsényi Gabriella által megalkotott cseles kérdésre - amit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is hitelesített - lehetett válaszolni, míg a másikon az általunk összerakott, egyértelműen érthető, nem megcsavart kérdés szerepelt.

Csel ide, csel oda, a szavazók elsöpörték a vasárnapi boltzárat. A hitelesített verzióban 84 százalékos arányt képviseltek a boltzár felszámolását lehetővé tevő válaszok, az érthetőbben megfogalmazott kérdés esetében pedig 92 százalék feletti volt a boltzárat elutasítók aránya.

Mellbevágó lehet

Nézzük részletesebben, miként alakult a matek. A hitelesített kérdést - "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" - tartalmazó szavazólapot 24 ezer 200 olvasó nyitotta meg, közülük 6027-en szavaztak. A szavazók közül 5042-en választották a “nem” választ, amely sokkal egyértelműbben kifejezi a boltzárellenességet - így az eredmény 84 százalékos elutasítás lett. Az "igen" válaszok ugyanis sokkal inkább azt jelentik, hogy a boltoknak legyen lehetőségük eldönteni, kinyitnak-e vasárnap, vagy sem, azaz nem kötelez sem a nyitva-, sem pedig a zárva tartásra. A “nem” válaszok többsége azonban tiltaná a zárva tartást, így az “igen” válaszok többsége jóval masszívabb muníciót adhat a kormánynak a boltzár fenntartásához.

Az “igenek” többségét tehát sokkal inkább lehet a boltzár támogatásának tartani, mint a “nem” válaszokét - úgy, hogy azért az “igen” válasz is tartalmazza a nyitva tartás lehetőségét. Csak kevéssé lehet kétséges, hogy eredményes népszavazás esetén az esetleges “igen” többséget a vasárnapi boltzárat körömszakadtáig védő Orbán-kormány az utolsó grandig kiaknázná kommunikációjában és természetesen a jogszabályalkotásban is.

A népszavazás modellezésében részt vevő olvasókat azonban, úgy fest, nem sikerült beforgatni, legalábbis az eredmény azt mutatja, hogy pontosan látták a kérdésben rejlő csapdát. Ez derül ki abból, hogy a kérdésre adott válaszok között 84 százalékos többséget szereztek a “nem” voksok, ami a szavazóknak a vasárnapi nyitva tartás iránti lényegesen erősebb elkötelezettségét mutatja - igaz, kissé imperatív stílusban, azaz magában hordozza a bezárás tiltását is, tehát kevésbé megengedő.

Némiképp többen rugaszkodtak neki a direkt, semmiféle csavart nem tartalmazó kérdésnek - “Ön egyetért-e azzal, hogy Magyarországon jogszabály ne írhassa elő, hogy az üzleteknek vasárnap zárva kell tartaniuk?” -, 7341-en vállalkoztak a szavazásra. Miután e kérdés értelmezésébe különösebb energiákat nem kellett feccölni, az “igen” azt jelentette, hogy kinyithassanak a boltok vasárnap, a “nem” pedig azt, hogy továbbra sem, az eredmény még egyértelműbben mutatja, hogy a népnek erős herótja van attól, hogy vasárnap nem tud vásárolni semmit. A szavazók közül 6787 választotta az “igen”, 554 pedig a “nem” választ, így a vasárnapi vásárlás lehetőségét igénylők aránya ennél a kérdésnél 92 százalékos volt.

A cikk folytatódik a hvg.hu oldalán!