A párizsi éghajlat-politikai konferencia történelmi lehetőség az éghajlatváltozás veszélyeinek mérséklésére

Az Európai Bizottság ma arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ soron következő, november 30. és december 11. között Párizsban tartandó éghajlat-változási konferenciáján létfontosságú elérni egy méltányos és nagyratörő, jogilag kötelező erejű megállapodást.

A párizsi éghajlat-politikai konferencia történelmi lehetőség az éghajlatváltozás veszélyeinek mérséklésére

Az Európai Unió is munkálkodni fog egy átfogó, tartós és dinamikus megállapodás létrejöttén, amellyel világszinten felgyorsítható az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdasági modellre való áttérés. Egy ilyen megállapodás nem csupán az éghajlatváltozás mérsékléséhez és a társadalmak alkalmazkodásának felgyorsításához fog hozzájárulni, hanem hosszú távon a gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés alapja lesz az EU-ban és világszerte egyaránt. A világ politikai vezetői mellett az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos, Miguel Arias Cañete is részt vesz a konferencián.

Az Európai Unió álláspontja

Az Unió szerint bolygónk átlaghőmérsékletének növekedését az iparosodás előtti állapothoz képest 2°C-on belül kell tartani, hogy az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit elkerüljük. Az új megállapodásnak egyértelműen tükröznie kell a kormányok elköteleződését a kibocsátások olyan mértékű visszaszorítása mellett, ami elegendő ahhoz, hogy a folyó évszázad végéig az említett mértékre korlátozzuk a fölmelegedést. Az EU szerint egy hiteles megállapodás részét alkotják a következők:

1. globális elképzelés a hosszú távú célról, amely útmutatóként szolgál az érdekeltek számára - ideértve a vállalkozásokat, a beruházókat és a nyilvánosságot is - az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átálláshoz;

2. a rendszeres felülvizsgálatot és a közös célok fokozását lehetővé tévő mechanizmus;

3. szilárd átláthatósági és elszámoltathatósági rendszer, amely bizonyosságot nyújt a feleknek és érdekelteknek afelől, hogy a vállalásokat teljesíteni kell.

Az európai szakszervezetek egy nagyratörő és számonkérhető klíma megállapodást követelnek, és igazságos átmenetet a munkavállalóknak.


Letölthető dokumentumok:

ETUC_position_on_COP21.pdf