Debrecen - 114 ezer forint bruttó minimálbért szeretne jövőre a LIGA Szakszervezetek

Tarthatatlan, hogy a minimálbér összege (105 ezer forint) nem éri el a létminimum összegét. A kettő között 20 ezer forint a különbség - jelentette ki Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke sajtótájékoztatóján. Hozzátette: erre az intézkedésre azért lenne nagy szükség, mert csaknem 700 ezer ember él ma a kisebb összegből.

Debrecen - 114 ezer forint bruttó minimálbért szeretne jövőre a LIGA Szakszervezetek

Úgy vélte, hogy a fizetések növelésének meglennének a feltételei, mivel a magyar gazdaság fejlődik, a beruházások nőnek (elsősorban uniós forrásból) és a vállalkozók helyzete is javul.

Miközben a leggazdagabbak egyre vagyonosabbak, a társadalom 30 százaléka szegénységben él. A szakszervezet feladatának tekinti, hogy ezen javítson - hangsúlyozta Gaskó István. Ezért a jövő évre vonatkozó legutóbbi bértárgyalásokon a LIGA Szakszervezetek 8-9 százalékos minimálbér-emelésre tett javaslatot, a munkaadók 3 százalékkal növelnének, míg a kormányzat nem nyilatkozott. Amennyiben ezt jóváhagynák, 114 ezer forint lenne a legkisebb bruttó fizetés 2016-ban. Azok keresetét, akik ennél többet visznek haza, 6-7 százalékkal emelnék az érdekvédők.