Így fogunk jövőre adózni: itt vannak a legfontosabb változások

November végén hirdették ki az adózás rendjéről és más adótörvények módosításáról szóló törvényt. Mutatjuk a legfontosabb lakosságot érintő változásokat. A korábbi években számos nagy változás ment végbe a hazai adózás területén, ehhez képest a jövő évi módosítások nem kiemelkedő jelentőségűek. De idén is akadnak fontos apró változások - hangzott el a MAZARS adótanácsadó és könyvvizsgáló cég sajtótájékoztatóján hétfőn.

Így fogunk jövőre adózni: itt vannak a legfontosabb változások

Személyi jövedelemadó és Társadalombiztosítás változásai

Megszűnik az adónyilatkozat és az egyszerűsített bevallás intézménye, ezek utoljára a 2015. évre vonatkozóan tehetők. A jövőben, ha a magánszemély az adóévben kizárólag munkáltatótól származó jövedelmet szerzett és nem érvényesít adókedvezményt, nyilatkozatban kérheti az adóhatóságot az adó megállapítására (bevallási nyilatkozat). Az adóhatóság a magánszemély bevallását a havi 08-as bevallások alapján készíti el, és március 15. után küldi meg az adózónak elektronikus úton (bevallási ajánlat), azaz a szolgáltatatás használatához az adózónak rendelkeznie kell ügyfélkapu-hozzáféréssel.

Az új intézményként bevezetett bevallási nyilatkozatot első alkalommal 2015. évre lehet tenni, az úgynevezett bevallási ajánlatot pedig 2016. évre vonatkozóan készítene először az adóhatóság.

Az szja területén a jövő év legjelentősebb, minden magánszemélyt érintő változása a nyáron elfogadott 1 százalékos szja-csökkentés, ami a személyi jövedelemadó 16 százalékos kulcsának 15 százalékra való mérséklését jelenti.
Kamatjövedelem esetében, ha a juttatást megalapozó időszak, például egy lekötés 2016. január 1-je előtt kezdődött, de a jövedelem megszerzése ezt követően történik, akkor a 15%-os adókulcs a 2016-os időszakra eső jövedelemre már arányosan alkalmazandó.

A szja mértékének csökkentésén túl 2016-tól elkezdődik a kétgyermekesek családi kedvezményének négy éven át tartó folyamatos növelése, melynek során a gyermekenkénti kedvezmény adóra átszámítva a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő.

A nyári módosítások a jövőben folyamatosan biztosítják majd az szja-kedvezményeket a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok számára is: kifizetendő összeg adómentes jövedelem lesz. Illetve ha azt a tag önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba utalja, annak 20%-ának értékéig, de maximum 300 ezer forintig - a megfizetett adója terhére - adó-visszatérítésről rendelkezhet.

Az érintett magánszemélyekre vonatkozóan ugyanakkor januártól tehernövekedést jelent az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének 6930 forintról 7050 forintra emelése.