December 18. - A nemzetközi migráns nap

Az európai szakszervezetek több mint 1000 kapcsolati pontot hoztak létre Európa-szerte, hogy segítséget nyújtsanak a migránsoknak a regisztrációban, a munkavállalási engedélyek beszerzésében, valamint az oktatásban és más területeken. Ezek a pontok most már hálózatként működnek, az ETUC segítségével: „UnionMigrantNet” néven. A hálózat magyar kontaktpontja Kelemen Melinda, a LIGA Szakszervezetek munkatársa.

December 18. - A nemzetközi migráns nap

Kétségbeesett emberek százezrei kockáztatják életüket, hogy Európába jussanak” - mondta Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára.”Ez a humanitárius krízis humánus választ érdemel. Európa nem toloncolhatja vissza az embereket a tengerbe, háborús térségekbe, vagy olyan táborokba, ahol se munkára, se oktatásra nincs esély.

A menekültek integrálása az egyetlen esély: a társadalomba és a munka világába való beillesztés, ahol csak lehetséges. Ez azonban további beruházást kell, hogy jelentsen a közszolgáltatásokba, és nagyobb erőfeszítést az egyenlő munkáért egyenlő bér alapelv érvényesüléséért. A lelkiismeretlen munkaadókat meg kell fékezni, akik a bérek csökkentésére akarják kihasználni a menekülteket.