Választ várnak a csalódott orvosok

Érdemi válasz vagy eredmény nélkül zárult az egészségügyi államtitkárt és az emberi erőforrások miniszterét kérdésekkel bombázó orvoscsoport internetes akciója. A Magyar Orvosok Szövetségének hamarosan távozó elnöke szerint csak olyan aktív megmozdulások hozhatnának eredményt, amelyekhez a lakosság is csatlakozik.

Választ várnak a csalódott orvosok

Ismét lezárult egy egészségügyi tiltakozó akció, a jelek szerint megint csak észrevehető eredmények nélkül. A karácsony előtt még csak 64 tagot számláló "1001 orvos hálapénz nélkül" nevű Facebook-csoporthoz két hét alatt 779 doktor csatlakozott, több mint kétezer civil támogatta őket, de amikor az egyik szervező, Lovas András vasárnap este közleményben tudatta, hogy akciójuk lezárult, mindössze két levelet tudtak felmutatni. Az egyiket december végén kapta meg az egészségügyi államtitkár, a másikat tegnap írták a humán tárcát vezető Balog Zoltánnak, akit arra emlékeztettek, hogy a kórházi fertőtlenítés bevezetésével életeket mentő Semmelweis Ignác hazájában ma már sokszor ezekre a legalapvetőbb szerekre sem telik az intézményeknek.

Az aláíró orvosok közt ismerős nevekre bukkantunk, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint azonban az is érezhető, hogy egyre több fővárosi kollégájuk csatlakozik a hasonló tiltakozásokhoz, többségük sürgősségi osztályokon dolgozik vagy laboros, netán altató orvos, vagyis a nem hálapénzes területeket képviseli. Ám Bélteczki János úgy látja, évek óta néhány felemelő pillanat jut csupán az ilyen akciókat szervező érdekvédőknek, s ennek több oka is van.

A klasszikus hálapénzes szakmákban, a nőgyógyászok, sebészek körében nemcsak az idősebb intézetvezetők ragaszkodnak az eddigi viszonyok konzerválásához, hanem a fiatalok is elviselik a megalázást, a kizsákmányolást, mert ezen keresztül juthatnak egy idő után a pénzes pozíciókba. Az orvosok munkajogi és szociális érdekképviseletét végző szervezet korábban komolyabb megmozdulásokat is próbált indítani, de hiába csatlakozott például a túlmunkát visszautasító, a rezidensekkel együtt indított akciójukhoz több mint kétezer kollégájuk, a szándék papíron maradt.

Az orvostársakért folytatott küzdelembe érezhetően belefáradt szakszervezeti vezető nem lát lehetőséget a közeljövőben olyan megmozdulásokra, mint amikor tavaly májusban ezernél is több orvos csatlakozott az ápolók felvonulásához. Az Őszintén az Egészségügyről akciószövetség a nyár elején pontos forgatókönyvvel rendelkezett, miként lehetne reprezentatív szervezetet létrehozni, amellyel érdemben köteles tárgyalni a kormány, de a MOSZ elnöke a szövetség alakuló ülésén infarktust kapott, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) azóta felmorzsolódott, a betegszervezetek eddig nem is válaszoltak felhívásaikra. Összességében

Bélteczki azt tapasztalja, kollégáik fásultak, fáradtak, csalódottak és kiégettek, a politika pedig kihasználja ezt az állapotot és a végsőkig próbálja elodázni az egészségügy érdemi átalakítását. "A legkönnyebb azt mondani, hogy úgysem tudunk versenyezni a nyugati bérekkel, inkább nem csinálunk semmit" - foglalta össze a helyzetet.

A pénz mellett a másik ok, amiért sokan a nyugodtabb és kiszámíthatóbb munkát választják, hogy itthon a gyógyszerek és eszközök nélkül sokkal könnyebb hibázni. Márpedig a hazai bíróságok ilyenkor nem mérlegelik a feltételek hiányát, csak azt nézik, betartotta-e az orvos a kötelező eljárási rendet, így aztán a perek 70-8 százalékát elvesztik az intézmények. Bélteczki, a jogi végzettséggel is rendelkező aneszteziológus februárig marad a MOSZ elnöke, a tisztújításon nem indul, de azt ígéri, év végéig segíti majd utódja munkáját.

Gulyás Erika / mok.hu