Jelentős változtatásokat javasol a PDSZ

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az emberi erőforrások miniszterének és a köznevelési államtitkárnak címzett levelet adott át Sipos Imrének, a köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak, melyben üdvözli a köznevelési kerekasztal létrehozására irányuló kormányzati szándékot.

Jelentős változtatásokat javasol a PDSZ

A PDSZ levéleben szerepel: hazánk közoktatásának szereplői - szülők, diákok, pedagógusok, szakmai és érdekvédelmi szervezetek - folyamatosan jelzik, hogy a nemzeti köznevelési törvény által meghatározott közoktatási rendszer alapjaiban elhibázott, aminek megváltoztatása, újraépítése nem halogatható tovább.

Ennek lehet eszköze a köznevelési kerekasztal. A PDSZ úgy véli, annak érdekében, hogy valódi elmozdulás következhessen be elengedhetetlen, hogy minden közoktatásban érdekelt szervezet helyet kapjon a tárgyalóasztalnál. Az eddigi egyeztetési gyakorlat csődjét bizonyítja az eredményességi mutatók által jelzett mélyrepülés, és az ennek nyomán kibontakozott tiltakozás - olvasható a levélben.

A PDSZ a kerekasztal napirendjére azokat a pontokat javasolja, melyek rövid távon is eredményt hoznak. Ide sorolják a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítását, a diákok terhelésének csökkentését, a pedagógusok kötött munkaidejének megszüntetését és a kötelező órák számának 22 tanítási órában történő rögzítését.

Természetesen megkerülhetetlen a strukturális átalakítások kérdése is - fűzik hozzá, hangsúlyozva: a felsorolt kérdések távolról sem fedik a problémák egészét.

A PDSZ azt kéri, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívják össze a - teljes körű - köznevelési kerekasztalt - zárják a levelet.