Nulla százalékos „fizetésemelést” ajánl a Volán

Elkezdődtek a Volán-társaságoknál is az idei bértárgyalások hétfőn, Budapesten. A közlekedési cégeknél szinte már megszokott módon a Volán-társaságok is nulla százalékos „fizetésemelést” adnának a dolgozóiknak az idén.

Nulla százalékos „fizetésemelést” ajánl a Volán

Az alágazatban működő érdekképviseletek - amelyek a teljes munkavállalói kört képviselik -, megdöbbenve vették tudomásul, hogy a munkáltatói szövetség nulla százalékos „bérfejlesztésre" tett javaslatot - tudatja a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, az Autóbusz-Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója, valamint a Volánbusz Közlekedési Szakszervezet.

Abban az esetben, ha a munkáltatók nem tesznek reális bérfejlesztésre ajánlatot a tárgyalás következő fordulóján - tehát a jövő kedden - akkor a szakszervezetek a nyomásgyakorlás különféle eszközeit bevetve folytatják a tárgyalásokat.

A MÁV, a BKV és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. után - ezeknél a társaságoknál is nulla vagy legfeljebb néhány tized százalék a béremelési javaslat - tehát a Volán-társaságok is kiterítették a lapjaikat. Az érintett szakszervezetek egy része már korábban jelezte: ha nincs megegyezés, a sztrájktól sem riadnak vissza.