Kéményseprő szakmai fórum

2016.február 19-én került megrendezésre a Kéményseprők Országos Szakszervezetének szervezésében az a szakmai tájékoztató fórum,melyen meghívásunkra, Bittman Tibor tü.dandártábornok vezetésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai is részt vettek és tájékoztatták a megjelent hallgatóságot a jövőbeli terveikről,elképzeléseikről.

Kéményseprő szakmai fórum

Úgy vélem egy olyan mérföldkőhöz érkeztünk ezen alkalomból,amely reményeim szerint a korábban kialakult bizonytalanságot volt hivatott enyhíteni,és válaszokat tudott adni a titeket leginkább foglalkoztató kérdésekre.
Mindenképpen előre mutatónak és megnyugtatónak tartom az ott elhangzottakat, és bízok benne,hogy a jövőben az elhangzottakkal összhangban,a gyakorlatban is beépítésre,alkalmazásra kerülnek ezen gondolatok.
Természetesen számtalan kérdés részletes megvitatására az idő szűkében nem volt lehetőség,de a leginkább kardinális kérdéseinkre mégis úgy gondolom, biztató, korrekt válaszokat próbáltak adni a meghívott előadók.

Többek között megtudhattuk,hogy a belügyminiszter döntése értelmében 912 státusz lett létrehozva, mely megyénként határozza meg az alkalmazható kéményseprő szakmunkások, mestermunkások illetve adminisztrátorok számát.
A jövőben 15 megye mintegy 1830 településén fogja a katasztrófavédelem végezni a szolgáltatást, a lakossági szektorban ingyenesen, melyhez az elmondottak értelmében a kormány éves szinten, 6.5 milliárd forintot kíván biztosítani a központi költségvetés terhére.

A korábbi ígéreteknek megfelelően valamennyi kéményseprőt alkalmazni kívánják, aki vállalja a foglalkoztatást az OKF kötelékében és aki meg tud felelni a felvételi eljárás feltételeinek, ami semmiben sem lesz másabb a korábbi alkalmassági vizsgálattól. Senkit nem kívánnak a jövőben átképzett tűzoltókkal pótolni, a tűzoltók beiskolázásával egy un.biztonsági tartalékot kívánnak képezni, hogy az esetlegesen hiányzó szakembereket azonnal képesek legyenek pótolni a szolgáltatás akadálymentes ellátása érdekében.
Azoknak a kollégáknak, tagjainknak sem kell aggódniuk akik jelenleg nem rendelkeznek szakmunkás végzettséggel, az ő munkájukra is számítanak és természetesen a jövőben az oktatásuk is meg fog történni, de esetükben alapfeltétel lesz a felvételi eljárás során, hogy vállalniuk kell a beiskolázást.

Természetesen, ahogy azt korábban is kommunikáltuk felétek, minden kollégát az MT.hatálya alá tartozó munkavállalóként kívánnak foglalkoztatni, tehát nem közalkalmazotti vagy hivatásos státuszban.
A felvételt nyert munkavállalókat egy teljesen új kontraktus megkötésével fogják alkalmazásba venni, tehát nem jogfolytonosság gyakorlásával.
A felvételi toborzásokat márciustól kezdik, amikor is megfogják keresni a jelenlegi munkáltatókat a jelenlegi munkavállalók tájékoztatása céljából, továbbá egyéb hirdetmények útján is lesz lehetőség a jelentkezésre, akár a szakszervezet felületei révén is.
A jelentkezéshez a szakmunkás bizonyítványon túl egy önéletrajzra is szükség lesz, melyhez természetesen a szakszervezet is segítséget fog nyújtani akinek erre szüksége lesz.

A bérek, melyek országosan egységes formában kerültek meghatározásra,legnagyobb örömünkre, a következő képen fognak alakulni:

  • betanított munkás,a szakképzettség megszerzéséig bruttó 150-180 e Ft,
  • szakmunkás kéményseprő esetében,átlag bruttó 230 e Ft.mely differenciáltan eltérhet a végzettség,tapasztalat és gyakorlat függvényében,
  • adminisztrátorok esetében a szakmunkásokéhoz hasonló bért ígértek,bár legnagyobb sajnálatukra itt konkrét számok nem hangzottak el,de ígérem a jövőben erre vonatkozólag is mielőbb megnyugtató választ fogok kérni az illetékesektől,
  • mester szakmunkások esetében bruttó 360 e Ft,
  • és a megyei csoport vezetők esetében bruttó 400 e Ft

Továbbá a tájékoztatás értelmében minden munkavállaló, beosztástól függetlenül évi bruttó 200 e Ft cafeteria szolgáltatás igénybevételére lesz jogosult.
A munkába járási költséget pedig természetesen a törvényben meghatározott módon fogják megtéríteni, illetve megyénként fognak un.szervízautókat és kerékpárokat biztosítani a munkavégzéshez.
A munkavégzéshez szükséges eszközök, műszerek, munkaruházatok-védőfelszerelések beszerzése jelenleg is zajlik, mindenki új és jó minőségű felszerelést fog kapni és az adminisztrációs terheket is csökkenteni kívánják tabletek beszerzésével.
A munkavégzés helye mindenki esetében ugyanazon a területen fog történni ahol eddig is, a korábbi pletykákkal ellentétben nem leszünk vezényelhetőek. A szociális helyiségek,szükséges irodák a megyei igazgatóságokon illetve esetleges helyhiány esetében bérlemények útján lesz megoldva.

Összességébe véve,én pozitív hangvételűnek és előremutatónak tudom ítélni az elhangzottakat,azonban még nem dőlhetünk hátra, hisz a munka oroszlánrésze még csak ezután következik, most a korábbinál is nagyobb és egységesebb összefogásra lesz szükség, amihez mindenkire szükség van!
Az irány jó amerre haladunk, de hosszú és rögös az út még a célig és együtt sokkal nagyobb eséllyel vehetjük az utunkba gördülő akadályokat.

Üdvözlettel:

Vámos Csaba
elnök
Kéményseprők Országos Szakszervezete


Képek: