Egyeztetés a készenléti munkakörben dolgozó vasutasok díjazásáról

2016. március 22.-én összevont ülést tartott a MÁV és a MÁV-START, amelyen a legjelentősebb kérdés a készenléti jellegű munkakörök helyzetének megvitatása volt. A munkáltató azt javasolta, hogy a Kollektív Szerződésben legyen eltérés a Munkatörvénykönyve 101.§ 3 bekezdésére, oly módon, hogy figyelmen kívül hagyja a rendkívüli munkavégzés tényét.

Egyeztetés a készenléti munkakörben dolgozó vasutasok díjazásáról

Az MTSZSZ számára - mint a MÁV Zrt-nél és a MÁV-START Zrt-nél is kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetnek - ez elfogadhatatlan. A munkáltató elmondta, hogy nem áll szándékéban a munkaidő beosztások kiadása, megítélése szerint erre nincsen kötelessége, mivel egy alkalommal már átadta mindenkinek. A MÁV csoport vezetése konzultációra hívta az érdekképviseletek elnökeit, hogy a jövőre nézve megoldást találjanak.

AZ MTSZSZ valamennyi tagja számára felvállalja, hogy aki nem fogadta el az egyéni megállapodást, akkor az ügyét felkarolja és szükség esetén bíróság előtt is képviselje érdekét. Az érdek- és jogvédelmi szolgáltatásunkat már a csatlakozás napján ingyenesen lehet igénybe venni. Amennyiben egy vasutas nem fogadta el a megállapodást, és az MTSZSZ-t bízza meg az ügy képviseletével, mindössze egy nyilatkozatot kell erről kitölteni, amely megtalálható az MTSZSZ honlapján, vagy kérhető az 06 1 511-18 04 telefonszámon.

Természetesen azzal is tisztában kell lennie mindenkinek, hogy a jogerős bírósági döntésig hosszabb idő is eltelhet (akár 1 év is) illetve az egyes bíróságok dönthetnek másként is, mint most a szegedi.