Bujkál Mendrey elől a Klik

Hiába várja, nem kap választ a Klik-vezértől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága. Az egyeztetések sikertelensége esetén figyelmeztető sztrájkot tartanak április 15-én. Félő azonban, a hatalom ellehetetleníti a kezdeményezést, a Tanítanék Mozgalom viszont megtartja újabb akcióját, ha a kormány nem ül le tárgyalni - írja április 5-i számában a Népszava.

Bujkál Mendrey elől a Klik

Válaszra sem méltatja Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) új vezetője a PDSZ-t, amely folytatni szeretné tavaly félbeszakadt sztrájkbizottsági tárgyalásait. A tanári érdekképviselet április 15-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg - ezt ugyanis a sztrájktörvény a bizottsági tárgyalások ideje alatt egyetlen alkalommal lehetővé teszi -, ezért három hete levélben keresték a Klik-vezért, hogy egyeztessenek a munkabeszüntetés idején még szükséges elégséges szolgáltatásokról. A szakszervezet határidőt is szabott (március 23-át), ám válasz azóta sem érkezett, és hiába keresik Pölöskeinét, nem tudják elérni. Mendrey László PDSZ-elnök lapunknak elmondta: nem tudják mire vélni a "bujdosó magatartást", de továbbra is bíznak a fenntartó képviselőinek együttműködésében.

Csakhogy április 15-e vészesen közelít, ráadásul az időpont azért fontos, mert ugyanerre a napra hirdette meg újabb, ezúttal kétórás polgári engedetlenségi akcióját a Tanítanék Mozgalom (amelyre akkor kerül sor, ha április 12-ig a kormány továbbra sem ül le érdemben tárgyalni a Civil Közoktatási Platform képviselőivel). Jelezték: amennyiben a PDSZ-nek sikerül a kétórás figyelmeztető sztrájkot összehoznia, úgy a Mozgalom a törvényes keretek között lezajló munkabeszüntetést fogja támogatni. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a sztrájktörvény miatt a figyelmeztető sztrájk megszervezése is könnyen ellehetetleníthető, ezért arra kérnek mindenkit, akik céljaikkal szolidaritást vállalnak, hogy készüljenek és szerveződjenek április 15-re, legyen előkészítve minden intézményben a polgári engedetlenségi akció.

A PDSZ sztrájkbizottságának egyeztetései a mai napon folytatódnak; Palkovics László oktatási államtitkár legalábbis érdekes módon a kormány köznevelési kerekasztalához hívta a bizottságot. Mendrey először nem is értette a helyszínválasztást, ám mivel a sztrájkbizottságnak a kormány képviselőivel kell tárgyalni, szerinte ez nyílt beismerése annak, hogy a kerekasztal maga a kormány. "Tudomásom szerint a PDSZ részt vesz a kerekasztal keddi ülésén" - jelentette ki tegnap maga Palkovics, csakhogy az államtitkárt félreinformálhatták. "A kerekasztalon biztos, hogy nem veszünk részt" - ezt már Mendrey László mondta lapunknak, hozzátéve: a sztrájkbizottsági tárgyalásokra a kerekasztal ülése után kerül sor, a kormány Thaisz Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelés-fejlesztési főosztályának vezetőjét jelölte ki tárgyalópartnernek. Mendrey szerint ha az elégséges szolgáltatásokban nem sikerül megegyezniük, azokról bíróságnak kell döntenie, ám úgy véli, ez még mindig belefér az időbe.

Palkovics Lászlóval egyeztetett tegnap a Pedagógusok Sztrájkbizottsága is, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a múlt héten sorsdöntőnek nevezte a hétfői tárgyalást, mert a kormánynak most már egyértelműen nyilatkoznia kell arról, elfogadja-e a bizottság 25 pontját, vagy sem. Ha nem születik megállapodás, a szakszervezetek egész napos sztrájkot hirdethetnek. Az egyeztetés lapzártánk idején még tartott, sőt, késő estig húzódott, az eredményekről a mai nap várható tájékoztatás.