A fogyasztók már nyertek –- most a munkavállalókon a sor!

Ma a kormány azt javasolta az Országgyűlésnek, vonják vissza a vasárnapi boltzárat. A vasárnapi munkáért azonban a munkavállalók kellő ellentételezést várnak el. A LIGA Szakszervezetek ezért az intézkedéssel párhuzamosan növelné a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, kétszeresére növelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait is.

Néhány napja a LIGA Szakszervezetek sajtóközleményt jelentetett meg, amelyben kérte, a kormány ne várja meg a népszavazást, változtasson a szabályozáson. Mindez ma megtörtént, s törvénybe iktatására is sor kerül a héten. A szervezet véleménye szerint azonban nem elégséges visszavonni a 2014. évi CII. törvényt, a Munka törvénykönyvét is meg kell nyitni, hogy a munkavállalókat védő szabályozások érvényre jussanak. A LIGA Szakszervezetek véleménye szerint csak így, csomagban fogadható el a kormány intézkedése. A szervezet álláspontja szerint a szigorító rendelkezések további munkaerő felvételére sarkallnák a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítanának az ágazat munkavállalóinak, egyúttal magasabb részt juttatnának a vasárnapi extraprofitból azoknak, akik ezt előállították.

A LIGA Szakszervezetek már a kötelező vasárnapi zárva tartás bevezetése előtt elutasította azt a kormányzati koncepciót, amely közel egy éve törvényesült. A kereskedelmi szektorban az intézkedés - ha nem is a korábbiakban jelzett mértékben - elbocsátásokkal járt - nem beszélve arról, hogy a lakosság igényeivel egyáltalán nem találkozott.

A rendelkezés bevezetése óta többször is elkészített felmérések egyhangúlag igazolták, hogy a lakosság mintegy kétharmada utasítja el azt.

A LIGA Szakszervezetek a kezdetek óta azt kérte a kormánytól, hogy a szakmai szervezetek, a lakosság, és az érintett munkavállalók álláspontját figyelembe véve változtasson a szabályozáson. A szervezet bízik abban, hogy a jövőben a kormány komolyan veszi az érdekegyeztetést, a munkavállalók igényeit a törvények és szabályok kialakításánál.

Amennyiben a kereskedelmi törvény a jelenlegi kétszeresére növelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre növelné a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére sarkallná a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítana az ágazat munkavállalóinak, egyúttal magasabb részt juttatna a vasárnapi extraprofitból a munkavállalóknak. A LIGA Szakszervezetek emellett szükségesnek tartja egy olyan rendszer kialakítását, amely biztosítja, hogy a munkavállalók szabadon dönthessenek a vasárnapi munkavégzésről.