Nagyfeszültség

Fokozódik a feszültség a villamosenergia-iparban, mivel a munkáltató a bérkérdésben nem enged. Az ágazati sztrájkbizottság már péntektől lekapcsolná a díszkivilágítást. Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) sztrájkbizottságot alakított.

Nagyfeszültség

A sztrájk előfeltétele azonban - közszolgáltatásról van szó - az elégséges szolgáltásról való megegyezés. Ezt a munkáltató halogatja, annak ellenére, hogy a szakszervezetek kidolgozáták azokat a lépéseket (eljárási szabályok, rotációs kikapcsolási rend), amelyek biztosítják a szolgáltatás zavartalanságát, azt, hogy életfontosságú területeken maradjon áram, ugyanakkor élhessenek is a törvényben biztosított jogaikkal.

A történet év elejéig nyúlik vissza. A munkáltatókkal szemben a 2016. évi ágazati bér és szociális megállapodás kérdésében nem történt előrelépés, így a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VAPB) ülésén, 2016. március 2-án a szakszervezetek bejelentették a konfliktushelyzet kialakulását, majd az EVDSZ Szövetségi Vezetőség (SZV) és a BDSZ jelenlévő képviselői 2016. március 21-én közösen döntöttek az Ágazati Sztrájkbizottság felállításáról.

A Sztrájkbizottság követelései és a munkavállalóink elvárásai figyelembe veszik a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit, és összhangban állnak a 2016. évi országos bérajánlásban foglalt elvekkel. Miközben a kormány kijelentette, hogy "A magyar reformok eredményeként már több mint 36 hónapja növekednek a reálbérek. Idén további 4 százalékos növekedés várható", továbbá a villamosenergia-iparban milliárdos adózott eredmények képződnek évről évre és a villamosenergia-ipari társaságok többségénél milliárdos osztalék kifizetésekre került sor a munkáltató a Sztrájkbizottság 4,5%-os béremelési igényével szemben csak 2,5 százalékot tartott reálisnak.

A Sztájkbizottság több ezer aláírást gyűjtött össze a követelés támogatására, valamint kezdeményezte közvetítő bevonását is a konfliktus megoldása érdekében. A múlt héten azonban a munkáltatói oldal kifejtette, nem hajlandó tárgyalni, elutasítja a közvetítő bevonását, és nem állapodik meg az elégséges szolgáltatásról.