Virág az áldozatoknak

Ma ünnepeljük a Munkahelyi balesetben elhunyt vagy megsérült munkavállalók emléknapját. A konföderációk koszorúzási ünnepségén a LIGA Szakszervezetek is képviseltette magát.

Virág az áldozatoknak

2016. április 27-én, a LIGA Szakszervezetek részéről Árkovics István gazdasági alelnök helyezte el a megemlékezés virágait a Munkahelyi balesetben elhunyt vagy megsérült munkavállalók csepeli emlékművénél. Az ünnepségen az MSZSZ részéről Kordás László mondott beszédet, az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya képvisletében Nesztinger Péter.  

Tavaly 1500 munkavállalóval többen szenvedtek balesetet Magyarországon, mint a megelőző évben: a hivatalos statisztika 21 088 fő. Sajnos ebből 84 baleset volt halálos kimentelű, amely érték az utóbbi évek statisztikáinak legroszabbja.

Az ünnepségen elhangzott, ezeket a kedvezőtlen folyamatokat vissza kell fordítani, illetve, hogy a halálos balesetek száma pontosan 84-el több, mint ami elfogadható. A szakszervezeteknek szerepet kell vállalniuk a munkahelyi balesetek megelőzésében, így a munkahelyeken meghatározó szerepet kell biztosítani az érdekvédőknek.

Elgondolkodtató, hogy a munkavédelmi hatóság az 2015. év I. félévéig 6926 munkáltatót ellenőrzött, és 83,5 százalékuknál talált szabálytalanságot. 10 045 munkavédelmi határozatot postázott a hivatal, ugyanakkor csak 228 esetben szabott ki bírságot.

A szakszervezetek ellenőrzési jogát a 2012. évi Munka törvénykönyve elvette; a kormány Munkavédelmi Felügyelőséget megszüntette, az ellenőrök létszámát lecsökkentette; ebben a helyzetben komolyan el kell gondolkodni azon, hogy mennyit számítnak a munkavállalók. És meg kell emlékezni, legalább egy gondolat erejéig azokról, akiknek a családjuk számára ezek a számok nem pusztán statisztikai adatok.

k.l.


Képek: