Jobban élünk jövőre?

A kormány benyújtotta a 2017. évi adó és járulékrendszer változtatására vonatkozó elképzeléseit, mely alapján "az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének" tartja a jövő évit. Nézzük meg, hogy a saját zsebükön érezhetik-e ezt a munkavállalók!

Jobban élünk jövőre?

Jó hír, hogy csökken bizonyos alapvető élelmiszerekre vonatkozó áfa. A baromfi hús, friss tej (nem UHT-tej) és tojás áfája 2017. január 1-jétől 5% lesz.

Az éttermi étkezés és a helyben készített alkoholmentes ital áfája 27%-ról 18%-ra csökken jövőre, majd 2018-tól 5%-ra.

Az internet-hozzáférésre vonatkozó áfa kulcs 27%-ról 18 %-ra csökken.

A fenti intézkedésektől önmagában egy kicsivel több pénz maradhat a zsebünkben, a kormány állítása szerint egy magyar családnál átlagosan 35-40 ezer forinttal több, amennyiben a kis és nagykereskedelmi láncok, valamint a szolgáltatók nem emelik meg áraikat. Sajnos tapasztalhatjuk, hogy jellemzően ez nem jelent egyenes arányú, tehát ugyan ilyen mértékű árcsökkenést a kiskereskedelmi boltok polcain.

Az adómérsékléstől nem várhatunk bérnövekedést, ugyanis a személyi jövedelemadó mértéke változatlanul 15% marad, aminek egy számjegyűre csökkentését ígérte a kormány. Ez egyelőre nem látszik, mint ahogy az sem, hogy mikor sikerül olyan adórendszerre áttérni, ami a nagyobb társadalmi igazságosságot megvalósítja.

Tényleges jövedelemnövekedést a családi adókedvezmény eredményezhet. A két gyermeket nevelő családok helyzete jövőre kedvezőbb lesz, a személyi jövedelemadó gyermekkedvezményének emelése miatt. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a családi adókedvezmény összege kétgyermekes családok esetében a jelenlegi 12 ezer 500 forintról 15 ezer forintra nő gyermekenként. Ez havi szinten kétgyermekes családok esetén 5 ezer forint, éves szinten 60 ezer forint jövedelememelkedést jelent. Ezt a kedvezményt még két további lépcsőben emelik. 2019-es évre havi szinten 20 ezer forintra növekedik a családi adókedvezmény kétgyerekes családok esetében. Egy gyermek esetén továbbra is 10 ezer forint, három vagy több gyermek esetén 33 ezer forint az elérhető kedvezmény.

Fiatal házasoknak továbbra is jár adókedvezmény, egyikük év közben az összevont adóalapját havonta 33.335 forinttal csökkentheti, ez 5000 forinttal több nettó keresetet jelent havonta, ami ezentúl gyermek születése esetén is jár 2 évig.
Tudjuk, hogy a cafeteria készpénzesítését is felvetette a kormány, de ennek szabályozása és részletei továbbra is tisztázatlanok.

Közvetlenül bérünket nem, de a zsebünket mélyen érintő előirányzott jövedéki adó módosítások szempontjából máris nem fest ilyen fényesen a helyzet.

Az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a kőolaj világpiaci árához kötné a kormány. A javaslat szerint, ha a Brent dollárban mért jegyzési ára 40, vagy 50 dollár alá megy - jelenleg 45 dollár -, akkor a benzin literenkénti jövedéki adója a jelenlegi 120 forintról 125 forintra, a gázolaj 110,35 forintról 120,35 forintra emelkedik. Könnyen előfordulhat, hogy 51 dolláros olajárnál - a 10 forintos jövedéki adó növekedés miatt - olcsóbb lesz a gázolaj, mint 49 dolláros olajárnál.
A negyedévenkénti olajárhoz alkalmazkodás nagy terhet jelent az egyes ágazati szereplők életében, ez közvetlenül és közvetve is súlyosan érint minket fogyasztókat, hiszen saját bőrünkön eddig is tapasztaltuk, hogy az üzemanyagárak növekedése minden egyes termék és szolgáltatatás árába beépül.

Még kevésbé örülhetnek a tervezett módosításoknak a káros szenvedélyek rabjai, nevezetesen a dohányosok, ugyanis a dohánytermékek jövedéki adója a tervek szerint 3 lépcsőben 29 százalékkal nő 2017 decemberéig, az első emelést pedig idén szeptember 1-jén tervezik. A dohánytermékekre 2017-től - az alkoholhoz hasonlóan - adójegy helyett zárjegy kerül, emellett az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek körébe.

Kevesebb, mint 1% inflációval tervez jövőre a kormány, így összességében elmondhatnánk, hogy egy átlagos háztartás jövőre több „kenyeret” tehet le a családi asztalra - persze ez attól is függ, ki hogyan válogatja össze azt a bizonyos fogyasztói kosarat -, de mindezt még számos tényező befolyásolja. Ugyanis fennállhat az a helyzet, hogy az áfa csökkentést a jövedéki adó emelése, illetve a cafeteria bizonytalansága kiegyenlíti. A tényleges munkavállalói jövedelmek emelkedésének hiányában előfordulhat, hogy Magyarország csak a plakátokon teljesít majd jobban.

Gy.N.