Bérfejlesztés, nyitva tartás, cafetéria

2016. május 17-ére VKF ülést hívott össze a kormány a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatást adott a kormány jövő évi terveiről.

A napirenden szerepelt a 2017. évi minimálbér tárgyalások megkezdése, a vasárnapi nyitva tartás és a vasárnapi pótlék kérdésköre, a 2017. évi költségvetéssel kapcsolatos adóváltozások és a cafeteria átalakítása.

Varga Miniszter úr tájékoztatást adott a költségvetés főbb elemeiről:

- otthonteremtési programról - itt az új lakások építésének áfáját csökkenti a kormány, és bevezeti a CSOK-ot. 2011 mrd Ft áll rendelkezésre erre a programra, amelytől azt várják, hogy két éven belül érezhetően fellendüljön a lakáspiac.

- az alapvető élelmiszerek áfa csökkentéséről - Mint már korábban is ismert volt, 27%-ról 5%-ra csökkenti a kormány néhány alapvető élelmiszer áfáját. Továbbá az internet szolgáltatás kulcsát 27%-ról 18%-ra, éttermi szolgáltatás adókulcsát 27%-ról 18%-ra csökkenti. Jövőre további áfakulcs csökkentést tervez a Kormány

- a gyerekek utáni kedvezményekről - a kétgyermekes családoknál gyermekenként 15 000.-Ft-ra nő a havi adókedvezmény összege.

- a foglalkoztatást bővítő lépésekről, közfoglalkoztatásról (a kormány szerint a közfoglalkoztatásból 20-25000 fő tud átlépni a munkaerőpiacra)

- a különböző ágazatoknál végrehajtandó béremelésekről (egészségügy, pedagógus, honvédség,….)

- a nyugdíjak értékének megőrzéséről.

- uniós kifizetésekről - újabb pályázatok meghirdetéséről.

- s versenyképesség javításáról - a bankadó csökkentéséről.

- a gazdaság fehérítéséről - A Kormány online kassza bevezetését tervezi a szolgáltató szektorra is, illetve bevezeti az elektronikus számlákat.

- A miniszteri tájékoztatás szerint a cafeteria a közszférában átlagosan adott 200.000,- Ft fele készpénzben lenne kifizetve, másik fele a Szép kártyára rekreációs célra kerülne átutalásra. A versenyszférában jelenleg adott magasabb összegű cafeteria átalakítására még nincs kialakult álláspontja a Kormánynak, így a cafeteria ügyben még nincs végleges döntés.

A minimálbér ügyében az a közös álláspont alakult ki, hogy 2017-ben is növekednie kell, azonban annak mértékéről további egyeztetéseket folytatnak a partnerek. A munkáltatói oldal a gyenge GDP adatok nyilvánosságra kerülése után nem lát teret nagymértékű emelésnek. A munkavállalói oldalon az MSZSZ és a LIGA Szakszervezetek hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során meg kell határozni a létminimum és a minimálbér viszonyát.

A Liga Szakszervezetek részéről azon határozott véleményünknek adtunk hangot, hogy a költségvetés-tervezetből hiányoljuk az állami vállalatok bérfejlesztésére vonatkozó javaslatot, a közszolgáltatási területekre vonatkozóan, mint a vasút, posta, vízügy, vagy a villamosenergia-ipar. Elmondtuk, hogy ezen a területen a fokozódó létszámgondok csakis jelentős bérfejlesztéssel oldhatók meg, és felhívtuk arra a figyelmet, hogy a versenyszféra megoldja a munkavállalók megtartását - a munkaerőpiac igényei szerint itt több lépcsőben emelik a béreket.

A cafeteria tekintetében az öngondoskodás, a nyugdíjtakarékosság veszélybe kerülésére hívtuk fel a figyelmet, illetve arra, hogy a LIGA Szakszervezetek ellenzi a juttatások béresítését.

A vasárnapi nyitva tartás kérdésében hangsúlyoztuk, hogy a munkáltatókkal aláírt közös nyilatkozat ne csak ajánlás legyen, hanem ebben a kérdésben törvényi szabályozás is történjen.

Tekintettel arra, hogy a napirendben meghirdetett témák egy részét tudta megtárgyalni a VKF, ezért rövid időn belül újabb ülés kerül kitűzésre, amelyen a felek folytatják a vitát a fenti kérdésekről, valamint az Mt. módosításáról és a sztrájktörvényről is.

Buzásné Putz Erzsébet
LIGA társelnök