A feljelentés nem tényállás

Válasz a Magyar Hírlap cikkére, amely újság tovább ekézi a LIGA Szakszervezeteket, sőt, most már az elnökjelölteket is.

2016. május 23-án a Magyar Hírlapban Korompay Csilla tollából megjelent az „Elvitték a nyomozók a Liga szerverét” című cikkük, amely több téves információt tartalmaz, és a LIGA Szakszervezeteket, azok elnökjelöltjeit negatív színben tünteti fel.

Először is a NAV nyomozói nem vitték el a LIGA Szerverét. (Ezt a válaszlevelet is ezen a szerveren keresztül továbbítjuk Önökhöz. ) De nagyobb problémáink is vannak a cikkel.

A lap idézi a nyomozást elindító bejelentéseket, vagyis a vádakat (a résztvevők feladatait „szándékosan összekeverték, így a tevékenységek gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek”voltak). A probléma az, hogy a szerző először kiteszi az idézőjelet, később pedig már nem, így azt a hamis látszatot kelti, hogy a tényekről ír. Amikor pedig tényeket, dokumentumokat idéz be, akkor ezekre hivatkozva minősít.

Például az a tény, hogy az autók kihasználtságával kapcsolatos megállapítások komoly problémák, vagy sem - ez már az újságíró minősítése. („A lapunk birtokába került dokumentumok alapján nemrég megírtuk azt is, komoly problémákat tárt fel a projektek keretében.”) Ha például krumplit fuvaroztak volna az autók, akkor az 50 százalékos kihasználtság bizony kevés lett volna, de ezek az autók arra szolgáltak, hogy elvigyék a szervezőket egy munkahelyre, ahol azok a munkájukat tudták végezni. Ez alatt az idő alatt természetesen álltak az autók - miközben az a tevékenység, amely érdekében a projekt támogatást felhasználta a szakszervezet, megvalósult.

A szerző - nagyon helyesen - világosan kettéválasztja a kétféle vizsgálatot; a rendőrségi, VDSZSZ és Gaskó István által fémjelzett vizsgálatot, és a NAV által vizsgált LIGA TÁMOP projektek ellenőrzését. Ezek után érthetetlen, hogy a LIGA Szakszervezetek NAV vizsgálatáról szóló cikkben miért kell az olvasónak ismét feleleveníteni a VDSZSZ Szolidaritás elnökének reprezentatív pénzköltéseit, amelyet jogosan vagy jogtalanul a VDSZSZ Szolidaritás költségvetéséből fedezett? A LIGA Szakszervezetek részéről nem látunk más közös elemet a két vizsgálat összemosásában, mint a negatív kontextust, amely megteremtése érdekében a szerző még a saját logikájának is ellentmond.

Az pedig végképp nem világos, miért kell ehhez a LIGA Szakszervezetek új elnökjelöltjeit is hírbe hozni: „Információink szerint közülük többen is érintettek lehetnek a TÁMOP-projektek ügyében, ha ilyen személyt választanak, az kétségessé teheti a „morális válságból” való kilábalást”.

Azt gondoljuk a LIGA Szakszervezetek már eddig is sokat tett azért, hogy új alapokra helyezze a szervezet vezetését, az elnök lemondása után tucatnyi fórumon mérte fel a tagszervezeteinek valós igényeit, tucatnyi, a korábbi időszak szakszervezet-politikájával szakító döntést hozott, valamint meghirdette a szervezet tisztújítását, amelyre öt jelöltet állítottak tagszervezetei. Véleményünk szerint ezek nem egy morális válság, hanem egy megújuló szervezet demokratikus működésének jelei.

Tehát a tények még egyszer. Nem vitték el a szervert. Nincs pénzügyi válság. Nincs morális válság. Nem érintettek az elnökjelöltek.

K.L.