Bemutatkozott az elnök

2016. május 30-án bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke a LIGA Szakszervezetek aktuális törekvéseiről.

Bemutatkozott az elnök

Elmondta, a LIGA Szakszervezetek figyelmet fordít a kormánnyal folytatott tárgyalások során a Munka törvénykönyve módosításának, a korkedvezményes nyugdíj rendezésének, és szeretne egy több éves bérfelzárkóztatási csomagról megállapodni. A több éves bérfelzárkóztatási program megvalósítására már készült közös szakszervezeti javaslat, most ennek aktualizálásával a társkonföderációkkal együtt szeretne a konföderáció fellépni.

A konföderáció célja, hogy a létminimum és a minimálbér összege között eltűnjön a különbség, amely ma - a családi állapottól függően 10- 20 ezer forintos. Ha az európai országokat nézzük, akkor Magyarország csak a 18. helyen áll ebben a tekintetben - az éllovas Luxemburghoz képest, ahol 2000 euróval számolhatunk, Magyarországon csak 330 euró a minimálbér összege.

A jövőben a LIGA Szakszervezetek mind a munkáltatókkal, mind a társkonföderációkkal erősíteni kívánja a kapcsolatait, és a jövőben szeretné hangsúlyosabban felvállalni az ágazati tagszervezetei problémáit. Kiemelt kérdésnek tekinti a köznevelés területén dolgozók, a vízügyi és közlekedési ágazatban foglalkoztatottak, valamint az egészségügyi és szociális ellátás területén dolgozók, bér- és foglalkoztatási kérdéseit. Ennek érdekében minden ágazatot megszólított, hogy jelezzék azokat a kardinális problémákat, amelyeket nem sikerült az elmúlt időszakban rendezni.

A LIGA szeretné lezárni azt a korszakot, amelyeket a sajtóban megjelent negatív híradások fémjeleztek, és szeretne az eredeti célkitűzéseinek megfelelően munkálkodni továbbiakban.

Újságírói kérdésre elmondta, nehezíti a munkát, hogy megszűnt a korábbi létminimum számítás, ennek érdekében a társkonföderációk vezetőivel egyeztetett, hogy a KSH adatszolgáltatás megszűnése után saját számításokat végezzenek a létminimum értékére vonatkozóan. Hozzátette, a bérkérdések megoldása érdekében a VKF keretén belül már elkezdődtek a tárgyalások.

Szintén kérdésre válaszolva az elnök hozzátette, a LIGA Szakszervezetek kiáll az egészségügyi bérfejlesztés szükségessége mellett, és korábban nem csak elvi, de anyagi támogatást is biztosított az egészségügyi dolgozók igényérvényesítéséhez. Hangsúlyozta, ezen a területen, nem csak a szakdolgozók, hanem az orvosok ágazati igényeit is szeretné megjeleníteni.

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, a LIGA Szakszervezetek a pénzügyi stabilizáció érdekében értékesítette az egyik ingatlanját. A székházra vonatkozó kérdésre válaszolva jelezte, hogy az ingatlan tulajdonostársa értékesítést tervez, ám a LIGA Szakszervezetek még nem döntött, hogy az ingatlan hasznosításával, vagy a székház eladásával kívánja költségtakarékossági céljait megvalósítani.

A bemutatkozó sajtótájékoztató végeztével az elnök reményét fejezte ki, hogy az a támogatás, amely a LIGA Tanácson szavazatokban megjelent, a mindennapi működésben is megnyilvánul majd.

k.l.


Képek: