A LIGA kezdeményezi a VKF összehívását

A Kormány az igéretével ellentétben nem egyeztetett a szociális partnerekkel a cafetériáról, de a javaslatot már beterjesztette a Parlament Törvényalkotási Bizottságához. Sajtóközlemény.

Sajtóközlemény

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma két korábbi ülésén már szóba került a „cafeteria”-rendszer átalakítása. A koncepció kidolgozatlansága miatt akkor nem sikerült érdemi vitát lefolytatni. Emiatt a kormány ígéretet tett arra, hogy a végleges változat kidolgozása után ismét a VKF elé kerül a javaslat. A LIGA Szakszervezetek sajnálatosnak tartja, hogy erre a mai napig, amikor is a Kormány benyújtotta javaslatát a Parlament Törvényalkotási Bizottsága elé, nem került sor.

A beterjesztett javaslat jelenleg nem érhető el, ezért csak a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján lévő tájékoztatóra tudunk támaszkodni. Ez alapján a következőkre hívjuk fel a figyelmet.

Pozitívnak tartjuk, hogy a jól bevált, a pihenést, rekreációt és a hazai turizmus érdekeit szolgáló SZÉP-kártya rendszer megmarad.

Súlyos hibának tartanánk viszont az öngondoskodást és egészségmegőrzést szolgáló önkéntes pénztári támogatási rendszer megszüntetését.

Változatlanul nem támogatjuk az ún. béresítést, mivel ez a megoldás egyrészt csökkenti a társadalombiztosítási rendszer bevételét, másrészt csökkenti a munkavállalók várható nyugdíját.

Figyelembe véve a nyugdíjrendszer jelenlegi állapotát, inkább a vonatkozó országgyűlési határozattal összhangban az önkéntes nyugdíjpénztárak megerősítésére lenne szükség.

Végezetül reméljük, hogy csak félreértés a közleménynek az a kitétele, miszerint a javaslat más szabályokat állapítana meg a versenyszféra és a közszféra dolgozóira. A LIGA Szakszervezetek számára nyilvánvaló, hogy ez súlyosan diszkriminálná a közszféra munkavállalóit.

Reményeink szerint az előterjesztés még ebben a fázisban javítható, ezért a LIGA Szakszervezetek kezdeményezte a VKF összehívását.