A béremelés feszültséget okoz

A Kulturális Dolgozók Független Szakszervezete üdvözli az EMMI bejelentését a kulturális ágazat béremelésével kapcsolatban. „Végre megtörtént a csoda és a mi ágazatunk is említésre került egy olyan ügyben, amit már évek óta folyamatosan hangoztattunk”. Nyíri Ákos írása.

Ezt szeretném párhuzamba állítani a magyar focival és kíváncsian várom, kollégáimmal együtt, hogy pontosan mire is számíthatunk. Felcsillant a remény, itt a lehetőség, de hogy pontosan mi fog történni, azt senki sem tudja. A híradásokból, sajtótájékoztatóból az derült ki, hogy 15%-os béremelést kap a kulturális szféra és ez 10-45 ezer forint közötti béremelkedést jelent majd illetménypótlék formájában. Ezt tudjuk, ezt hallottuk.

A KDFSZ évek óta folyamatosan törekedett, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének következtében a dolgozók jelentős része (vannak intézmények, ahol több mint 50%-a) keres azonos nettó bért, teljesen mindegy mennyi ideje dolgozik és, hogy milyen végzettséggel rendelkezik. Sajnálatosan ez a bejelentés ezt az anomáliát nem rendezi, szerintünk inkább csak további feszültséget generál. Arról nem beszélve, hogy a jelenleg aktuális bértábla, amit lassan minden kategóriában lefed a garantált bérminimum, teljesen értelmetlen a bérminimumra való kiegészítés miatt.

A béremelés azért sem pontosan értelmezhető, mert a bérminimumra történt kiegészítésbe eső dolgozók, akik mint írtam több intézményben elérik az összes dolgozó létszámának 50%-át mind ugyanannyit keresnek. Hogyan fog megtörténni ez a béremelés? Mindenkinek az alapilletménye nő? Akkor nagyon sokan ezzel rosszul fognak járni, mert a béremelés elveszik a garantált bérminimumra történt kiegészítés közben, vagy a kiegészítéssel megnövelt összegre fog rájönni ez a 15%-os emelés. Akkor továbbra sem fog elkülönülni a szakmunkás és a felsőfokú végzettségű, illetve az egy éve vagy 40 éve az intézményben dolgozó bére. Azt sem tudjuk pontosan, hogy az összes dolgozóra vonatkozik-e ez a béremelés?

Ezért csak remélni tudom, hogy a kulturális életpálya-modell munkacsoport következő ülése minél előbb összehívásra kerül és választ kapunk kérdéseinkre.

Kicsit úgy érezhetjük magunkat, mint Szalai Ádám mielőtt berúgta az osztrákoknak az első gólt. Megkaptuk az esélyt, beszélnek rólunk, de frusztrál minket, hogy évek óta semmit nem tudtunk elérni az ügy érdekében. A KDFSZ minden évben elkészíti a bérjavaslatát, így a 2016. évi bérjavaslatunk is elkészült, amiben egyértelműen elkülönülnek a végzettség és a munkában eltöltött évek alapján a bérek. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy ilyen hosszú időszak után, még a legelőnyösebb számításokat figyelembe véve is csak 15%-os bérnövekedést ígér az EMMI. A bérrendezés kivitelezését sem látjuk tisztán, ezért csak reménykedünk abban, hogy minden a lehető legelőnyösebben alakul. Nagyon reméljük, hogy a pontosabb hírek és számítások már engednek majd tisztán látni és távlatot is mutatnak a jövőre nézve.

Magyarország foci lázban ég és mindenki reménykedik a lehető legjobb szereplésben. Felcsillant a remény, előttünk a lehetőség, hogy újra foci nemzet legyünk. A kulturális ágazatban dolgozók pedig nagyon örülnek, hogy a bérrendezésekkel kapcsolatban végre róluk is szó esett és nagyon remélik, hogy ez minél előbb a lehető legkedvezőbb formában egy folyamatos, rendszeres és mindenki számára elfogadható bérrendezésben, a pénztárcájukban is meg fog jelenni.

Nyíri Ákos
KDFSZ elnök

A mellékletben közöljük a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezete bértábla-javaslatát


Letölthető dokumentumok:

Kulturlis_bremels.pdf