Nyílt levél a Köznevelési Kerekasztal résztvevőihez

A június 11-i tüntetés után a PDSZ elnöke, Mendrey László nyílt levelet intézett a Köznevelési Kerekasztal résztvevőihez.

A Köznevelési Kerekasztal életre hívása eredetileg szakszervezetünk kezdeményezése volt. Elképzelésünk szerint annál a - valóban kerek - asztalnál helyet foglaltak volna mindazok, a kormányzat képviselőin kívül, akik felelősséget éreznek hazánk közoktatása átalakulásának kérdésében. Így természetesen Önök is. Az egy évvel ezelőtti kezdeményezésünket azonban válaszra sem méltatta az EMMI vezetése.

A kibontakozó tanárlázadás láttán - idén februárban - a kormányzat életre hívta saját kerekasztalát. Az ezzel kapcsolatos kommunikáció hangsúlyos eleme volt, hogy nincs tabu téma, mindenről lehet beszélni. A kezdeményezéssel kapcsolatos ellenérzéseket - melyek legfőbb oka, a kritikus véleményt megfogalmazók kirekesztése volt - felerősítette Lázár János kancellária miniszter „elejtett” megjegyzése, miszerint a kerekasztal tárgyal, a kormány pedig dönt.


Az élet visszaigazolta fenntartásainkat. Ismereteink szerint a szakbizottságokban megfogalmazott elvárásokkal köszönő viszonyban sincsenek azok a módosítások, melyeket a Parlament hétfői ülésén elfogadtak. Ezek közül leginkább elfogadhatatlan az állami einstand, mellyel az egyházi valamint alapítványi és magániskolákon kívül, minden intézményt az állami fenntartás és működtetés jármába hajtanak. Visszatérve így egy olyan - bukott időket idéző - gyakorlathoz, ahol a köz oktatásának hangoztatása gyenge, rongyos és szakadt vásznú spanyolfala volt csupán az agresszív társadalom átalakítási kísérletnek.

Amit nem sikerült 40 év alatt megvalósítani, az bukásra van ítélve napjainkban is. A köznevelési kerekasztal résztvevőinek ki és felhasználása szakmai presztízsük beáldozása napi gyakorlat a kormányzat hatalomtechnikai gyakorlatában.
Magukra valamit is adó szakemberek nem vállalnak, nem vállalhatnak részt ebben a szemérmetlen manipulációban.
Felkérjük a köznevelési kerekasztalnál ülő szakmai és egyéb szervezetek képviselőit, hogy következő ülésükön, június 14-én, deklarálják kilépésüket az áltárgyalások, álegyeztetések szimbólumává vált köznevelési kerekasztalból.

Magyarország közoktatása többet érdemel!

Budapest, 2016. június 13.

Mendrey László

Forrás: www.pdsz.hu