A biztonságos kéményekért

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke mint magánszemély népszavazási kezdeményezést adott be a Nemzeti Választási Irodához az évenkénti kéményellenőrzés ügyében.

A NVI elnökének 5 napja van, hogy elbírálja, a beadvány a vonatkozó formai előírásoknak mindenben megfelel-e, és ezt követően tárja azt a Nemzeti Választási Bizottság elé megvizsgálásra. A bizottságnak 30 napja van arra, hogy döntsön az aláírásgyűjtő ív hitelesítéséről. Pozitív döntés esetén a kéményseprőknek 120 nap áll rendelkezésére az aláírások gyűjtésére.

A kezdeményező szerint a július elsejétől életbe lépő belügyminisztériumi rendelet sok százezer család biztonságát fenyegeti, mert az évenkénti kéményellenőrzés ritkítása megtöbbszörözheti a szén-monoxid-mérgezéses esetek számát.

Vámos Csaba hozzátette, az új rendelet - amellett, hogy a szakmában elbocsátásokat hoz magával, így a kéményőrök a munkahelyeit veszélyezteti - a lakosság számára is katasztrofális következményeket hozhat. Jelenlegi évi 30-40 szén-monoxid-mérgezés által okozott haláleset történik, és ez a többszörösére nőhet a kéményellenőrzések elmaradása miatt. Véleménye szerint a kéményellenőrzés nemzeti ügy, hiszen a szénmonoxid-mérgezés sok áldozatot szed, és a teljes társadalmat érinti.

A NVI számára beadott kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?” A KOSZ elnöke felkér minden szakszervezetet, civil szervezetet, pártot és magánszemélyt, hogy támogassa kezdeményezésüket.

-l-