Segítsd a kutatást!

Bejelentheted a betegszabadságodat a Facebook-on? Olvasod a munkahelyi leveleidet a szabadságod alatt a telefonodon? Kényelmesebb vagy nehezebb lett az életünk, mióta a munkahelyekre is betört a digitális technika? Kérjük, segítsd a digitalizációról szóló kutatást! Ide kattintva eljutsz a kérdőívhez!  

Digitalizáció a munkahelyeken - Országos kutatás indult

Bejelentheti-e a betegszabadságát a Facebook-on? Szokta olvasni munkahelyi leveleit a szabadsága alatt a telefonján? Kényelmesebb vagy nehezebb lett az életünk, mióta a munkahelyekre is betört a digitális technika? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy most induló felmérés.

A digitális technika ma már életünk minden területén jelen van, így a munkahelyeken is. Egyre többek számára bevett munkaeszköz a számítógép, a tablet, vagy az okostelefon. Az új technológiák és eszközök révén a munkahelyek átalakulóban vannak. „A hangsúly már nem a munkaidőn vagy a munkahelyen van, hanem sokkal inkább a feladaton és annak elvégzésén.

Ehhez mai virtuális világunkban elegendő egy számítógép és az internetkapcsolat, és nem az számít, hogy az előírt munkaidőben, a kijelölt munkavégzési helyen álljon rendelkezésre a munkavállaló” - mondta el Dr. Kártyás Gábor, egyetemi adjunktus, a kutatás vezetője.

Nem egyértelmű, hogy ezek a technikai változások a munkavállaló szempontjából előnyösek-e. Miközben egyszerűbbé válhat egyes feladatok elvégzése, kockázatos lehet, ha a munka - a modern eszközeink segítségével - beszivárog a magánéletünkbe is. Az is kérdéses, tudnak-e a munkavállalók alkalmazkodni az új munkakörnyezet elvárásaihoz. „Nem csak informatikai, technikai tudásról van szó. Kérdéses, hogy a rugalmasságot, vagy a gyors válaszkészséget milyen mértékben lehet elvárni a modern munkavállalótól, és ehhez milyen segítséget adhat a munkáltató” - vetette fel a kutatásvezető.

A munkaügyi szakemberekből álló kutatócsoport célja annak vizsgálata, milyen eszközökkel érhető el, hogy a munkaerő-piacon a digitalizáció előnyei érvényesüljenek. Ugyanakkor a modern technológiák esetleges veszélyei, káros hatásai csökkenjenek, illetve megelőzhetőek legyenek.

A kutatás része egy online kérdőív, amelyben a munkavállalókat kérdezik saját tapasztalataikról a témát érintően. A kérdőívet bárki kitöltheti, aki munkavállalóként dolgozik.

Az adatfelvétel anonim, a válaszokból sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem azonosítható.

Ha szeretnél részt venni a felmérésben, és megosztani tapasztalataidat, kérjük, kattints a következő linkre:

http://goo.gl/forms/AzAZ80H2YZAdsGQv2

A kutatás eredményeiről 2017 elején hírt adunk oldalunkon. A kutatás a Közösen a Jövő Munkahelyeiért Alapítvány támogatásával, a Magyar Munkajogi Tudományos Diák Egyesület szervezésében valósul meg.