A munkavállalók nem robotok!

A digitalizációról, és az azt követő változásokról adott ki állásfoglalást a Európai Szakszervezeti Szövetség.  Mit szeretnének a munkavállalók?

A digitalizáció gyors fejlődésének korát éljük, amely egyre nagyobb hatást gyakorol a munkaerő-piacra. Ezeket a változásokat a szakszervezetek sem figyelhetik tétlenül, hanem aktív befolyást kell gyakorolni annak érdekében, hogy a digitalizáció ne a kiüresedett állások, bizonytalan munkakörülmények, a magánélet és a személyes adatok feletti felügyelet elvesztésének korát hozza magával. hanem annak előnyeit kihasználva a gazdasági fellendülést segítő minőségi munkahelyek jöjjenek létre, tehermentesítse a veszélyes és monoton munkakörökben dolgozó munkavállalókat, valamint segítse elő a munka és magánélet jobb összeegyeztethetőségét.

Az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség) fontosnak tartja hangsúlyozni a piaci folyamatok kordában tartását és a digitalizáció munkaerő-piaci kihívásaira adott válaszában régiós, nemzeti és EU-s szinten is a szociális partnerekkel való egyeztetéseket szorgalmazza.

Az ETUC Végrehajtó Bizottsága 2016 nyarán hozott határozatában EU-s irányelvet szorgalmaz a munkahelyi adatvédelem területén, valamint EU-s keretmegállapodást a tömeges foglalkoztatásban a minimális bérszint, a munkaidő, a szociális védelem valamint az igazságos adózás szabályozására. Az ETUC továbbá a képzés és oktatás fejlesztését, és a nők nagyobb mértékű bevonását szorgalmazza az informatika, matematika, tudományok, technológia és mérnöki szakmák terén mind az oktatásban mind a munkahelyeken, hogy elébe menjünk annak a negatív prognózisnak, miszerint a digitalizáció következményeként kevés nyertes és sok vesztes dolgozó lesz az egyre inkább polarizálódni látszó munkaerő-piacon.

Azoknak, akik a témában jobban el kívánnak mélyedni, itt olvashatják Lágler Péter munkavállalói küldött beszámolóját az Európai Szakszervezeti Szövetség "A digitalizáció hatása a munkára az EU-ban: Nemzeti programok felépítése a digitális változások jobb fogadására" című szemináriumáról.


Letölthető dokumentumok:

lgler_a_digitalizci.pdf