Ismét a vasárnapi munkáról

Az elmúlt napokban a híradásokban megjelent, hogy a kormány újra kívánja szabályozni a vasárnapi munkavégzés szabályait. A LIGA Szakszervezetek sajtóközleményben reagált.

Sajtóközlemény a vasárnapi munkavégzés szabályairól

Az elmúlt napokban a híradásokban megjelent, hogy a kormány újra kívánja szabályozni a vasárnapi munkavégzés szabályait.

A LIGA Szakszervezetek felhívja a figyelmet arra, hogy 2016. május 5-én munkáltatói, szakszervezeti közös ajánlás született, amely a törvény módosítását szorgalmazta. Az ajánlást a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) írta alá.
Az Ajánlás a 2016. április 15-én hatályba lépett törvény hátrányos rendelkezéseinek módosítását szorgalmazta, mivel dolgozók részére a vasárnapi munkavégzés ellenértékeként számfejtésre és kifizetésre kerülő vasárnapi pótlék visszaesett a 2015. március 15-e előtti szintre, azaz 50 százalékra, de további, a bolti kiskereskedelemben vasárnap is munkát végző munkavállalókat védő bekezdéseket is tartalmazott.

Az „Ajánlás a kiskereskedelmi szektorban dolgozók vasárnapi munkavégzésének és díjazásának gyakorlatára” dokumentum kitért arra, hogy

1. a munkavállalót vasárnapi napon történő munkavégzés esetén 100 százalék bérpótlék illesse meg,
2. a munkáltató a jelenlegi 1 helyett 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozók számára,
3. a vasárnapi munkavégzés munkáltató általi kötelező elrendelésének felső értékét éves szinten 12 napban korlátozzák. E mérték felett vasárnapi munkavégzésre csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével kerülhessen sor.
4. a gyermekét egyedül nevelő szülő önkéntes alapon, azaz kizárólag saját kérésére legyen beosztható a hét utolsó napján,
5. a fenti (1.- 4. számú pontban foglaltakat) munkaszerződésben illetve munkahelyi szintű kollektív megállapodásban is rögzítsék a szociális partnerek.

A LIGA Szakszervezetek reményét fejezi ki, hogy a kormány a szeptemberben beterjesztésre kerülő törvénymódosításról konzultálni fog az érintettekkel, és a javaslatot, kellő időben, az országos szociális párbeszédnek fórumot biztosító VKF munkáltatói és munkavállalói szervezetei elé terjeszti.
A LIGA Szakszervezetek továbbra is osztja a fenti Ajánlásban megfogalmazott alapelvet, miszerint a kiskereskedelmi boltokban dolgozó munkavállalók nem lehetnek vesztesei az üzletek újranyitásának.
Budapest, 2016. augusztus 12.

Dr. Mészáros Melinda
a LIGA Szakszervezetek elnöke