Legyen a járulékcsökkentés béremelés!

A LIGA Szakszervezetek nyitott a vitára a foglalkoztatást ösztönző elképzelésekről a kormány illetve a munkáltatói szervezetek képviselőivel. Sajtóközlemény a kormány kilátásba helyezett járulékcsökkentési javaslatáról.

A LIGA Szakszervezetek egyetért abban, hogy ma a magyar gazdaság fejlődésének egyik legfontosabb gátja a számos szakmában és szektorban jelentkező munkaerőhiány.

Varga Mihály többször megismételt felvetése szerint a probléma részleges megoldását egy többlépcsős járulékcsökkentési terv végrehajtása jelenthetné. Azonban félő, hogy a járulékcsökkentés elsősorban a profitot növelné, miközben a foglalkoztatást csak kismértékben. Továbbá az intézkedés a kieső bevételek révén jelentős problémákat okozna a költségvetésnek.

Amennyiben az elkészülő hatástanulmányok eredménye az, hogy ettől a megoldástól a munkaerőpiaci helyzet tényleges javulása várható és megteremthetők a költségvetési kiadást pótló források is, akkor még mindig előáll egy jelentős probléma. Egyáltalán nem biztos, hogy a járulékcsökkenés, amennyiben ez szociális hozzájárulási adó mérséklését jelenti (ahogy erre volt utalás a kormányzati kommunikációban, illetve az elemzők is ezt feltételezik), javítja a jelenleg foglalkoztatott munkavállalók helyzetét is.

Erre a problémára nem lehet megoldás valamilyen adminisztratív intézkedés (pld. „bérkommandó” felállítása).

Létezik azonban más lehetőség is. A jelenlegi szabályozás szerint a munkavállalók a bruttó bérükből összességében 18,5 százalék járulékot fizetnek, ebből 8,5 százalékot tesznek ki az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok. Abban az esetben, ha a járulékcsökkentés ebből a 8,5 százalékból valósul meg, akkor ez automatikusan minden munkavállaló számára nettó béremelkedést jelent. Ennek a megoldásnak nem elhanyagolható előnye, hogy elősegíti a minimálbér jelentős emelését is, valamint foglalkoztatás-ösztönző hatásán keresztül hozzájárul a gazdaság dinamizálásához is.

Végezetül a megoldás magával hozza a fogyasztási típusú adóbevételek növekedését, így, ezen keresztül, mérsékli a járulékcsökkentés államháztartási terheit is.

A LIGA Szakszervezetek nyitott a fenti javaslatról, továbbá más, foglalkoztatást ösztönző elképzelésről is a vitára a kormány illetve a munkáltatói szervezetek képviselőivel, illetve a fenti javaslatot, más javaslataival együtt eljuttatja a gazdasági tárcához és a munkáltatói szervezetekhez.

Budapest, 2016. augusztus 18.

                                                                                                               Mészáros Melinda
                                                                                                                         elnök
                                                                                                          LIGA Szakszervezetek