Azonos esélyeket!

Júliustól a LIGA irodában is jogi segítséget vehetnek igénybe a LIGA tagszervezetek tagjai. dr. Osztrovszky Zoltán ügyvéd nem csak munkajogi témákban segít.

Azonos esélyeket!

- Ügyvéd úr, hogyan került a LIGA Szakszervezetekkel kapcsolatba?

- 2011-óta dolgozom a LIGA Szakszervezetekkel, akkor a Közép-magyarországi Jogpont+ szolgáltatás fejlesztése kapcsán kerestek meg a kollégák. Budapest, pontosabban egy budai jogpont tanácsadópont mellett Veresegyházon és Dunakeszin is adtam tanácsokat. Magam 1980 óta vagyok ügyvéd, elsősorban polgári-, családjogi, és munkajogi témákban keresnek meg.

- Hogyan látja a munkajog helyzetét gyakorló ügyvédként?

- A munkajogot sok ügyvéd nem szereti, mert a munkajog nem a jó irányba változik, nem hálás terület. Nehéz a munkavállalókat jól képviselni. Az ügyvédek azt szeretik, hogy a felek azonos esélyeket kapjanak, ez a polgári jogban megvalósul. És ahogy a büntetőjogban nem azonosak a lehetőségei a vádlottnak és az ügyésznek, sajnos a munkajogban is az utóbbi években jelentősen megváltozott a törvény, beszűkültek a munkavállalók lehetőségei.

- Milyen témákban keresték meg eddig a Jogpont+ szolgáltatás során?

- A jogpontokban elsősorban családjogi-, szerződéses-, vagy a kötelmi jog tárgykörébe tartozó kérdésekre kellett válaszolnom, a családjogon belül elsődleges téma a válás és az öröklés volt. A munkajogon belül a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos ügyek a meghatározók, illetve az elszámolási kérdés, bár meg kell mondani ez nem is igazán ügyvédi feladat.

- Ezt hogyan kell érteni?

- Természetesen a jog szabályozza, hogy mi az, ami jár, de hogy hány nap szabadság vagy hány óra túlmunkát kell még a végleges kifizetéshez hozzáírni, az nem elsődlegesen ügyvédi feladat. Ugyanúgy, nekem is meg kell néznem, például hogyan számolja el az adott cég a heti pihenőnapra elrendelt munkavégzés ellenértékét. Sajnos gyakori az is, hogy a munkáltató ráveszi a dolgozót a közös megegyezésre, és aláír vele egy ilyen tartalmú papírt. Ilyen esetekben nem sokat lehet tenni.

- Ki jöhet Önhöz ingyenesen?

- A szolgáltatás a LIGA Szakszervezetek tagjainak szól, őket minden héten kedden délelőtt 9 és 12 között szeretettel várom. Ilyenkor augusztusban még kevesebb az ügyfelem, de azért kérem, hogy ha jogi tanácsadásra van szükségük, az időpontról telefonon egyeztessenek. Az elérhetőségem jog@liganet.hu, illetve 06 (20) 943-1600.

-k-l-