Veszélyben a munkaügyi bíróságok?

A LIGA Szakszervezetek 2016. augusztus 31-én összeült Elnöksége közleményt adott ki arról a kiszivárgott tervezetről, amely szerint a kormány egy bírósági reform keretében megszüntetné a munkaügyi bíróságokat.

Sajtóközlemény

A LIGA Szakszervezetek a sajtóból értesült arról, hogy a kormány tervezetet alkotott egy új bírósági rendszerről, amelyben kiemelt szerepet kap egy közigazgatási felsőbíróság. Szakemberek és ellenzéki pártok már bírálták a tervezetet, elsősorban a bíróság függetlenségét féltve.

A kiszivárgott dokumentumban azonban megjelenik a munkaügyi bíróságok megszüntetésének koncepciója is. Ezt a pontot az Országos Bírósági Hivatal Elnöke sem támogatja, többek között azért, mert a tervezet sérti a jogállamiság elvét, és nem áll összhangban a 2012-es reformmal, amikor a korábbi külön bíróságokat összevonva közigazgatási és munkaügyi bíróságok álltak fel.

A LIGA Szakszervezetek emlékeztet arra, hogy az önálló munkaügyi bíráskodás megszüntetése már 2012-ben is felmerült, de szerencsére a megszüntetés helyett összevonásról döntött a kormány, így ma munkaügyi és a közigazgatási bíróságok működnek. A döntés logikája az volt, hogy a közigazgatási és a munkaügyi perek során - ellentétben a polgári perekkel - a két külön jogágnak megfelelően kialakult bírósági struktúra a hatalom és az egyén közötti erőkülönbségek kiegyenlítésére szolgál, hiszen soha nem lehet azonos pozícióban a hatóság és az egyén illetve a munkáltató és a munkavállaló.

A munkajog terén ez az egyenlőtlenség a Munka törvénykönyve 2012-es módosítása óta csak nőtt. A LIGA Szakszervezetek szerint különösen fontos a munka világa önálló szabályozása és az önálló munkaügyi bíróságok további működése, mert az egyéni munkaügyi perekben hozott döntések más munkavállalókra is kihatással lehetnek, a munkahelyi kollektív ügyek elbírálása pedig a munkahelyi demokráciát nagymértékben érintik.

A LIGA Szakszervezetek reméli, hogy a kormány is egyetért azzal, hogy ez olyan szakterület, amelynek speciális feladatait nagy tapasztalattal rendelkező, megfelelően képzett bírók és bíróságok képesek jól ellátni.

A jelenlegi bírósági rendszerben, bár azonos szervezeti egységben valósul meg, a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás elkülönül. Félő, hogy a munkaügyi bíróságok megszűnésével a munkavállalók helyzete a perek gyakorlati lebonyolításában tovább nehezedik. A LIGA Szakszervezetek ezért kéri, hogy amennyiben a tervezett elképzelések a munkaügyi bíróságok önállóságát is érintik, akkor a kormány a kérdésről folytasson nyílt vitát, konzultációt a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel a megfelelő országos fórumokon.

Budapest, 2016. augusztus 31.

A LIGA Szakszervezetek Elnöksége