Cafetéria, nyugdíj, munkajog

2016. szeptember 29-én került sor az Északkelet-magyarországi régióban, Kazincbarcikán (a BorsodChem Zrt. területén) a LIGA Szakszervezetek „Nyitott ház” rendezvénysorozatának második vidéki rendezvényére. A konföderáció 15 tagszervezetének kb. 80 tagja, tisztségviselője vett részt az eseményen.

Cafetéria, nyugdíj, munkajog

Az esemény házigazdája a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete (FMVSZ) volt. A program 3 téma köré összpontosult: az új Munka Törvénykönyvének (Mt.) aktuális változásai, a cafeteria-, illetve a nyugdíjrendszer kérdései.

Elsőként a házigazda szerepében Salagvárdi Gábor, a VMFSZ elnöke és Varga Béla a BorsodChem Zrt. HR igazgatója üdvözülte a jelenlevőket. Ezt követően Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke köszöntötte a résztvevőket, megköszönte a lehetőséget, hogy a BorsodChem Zrt. területén belül kerülhetett sor az eseményre.


Első előadóként Dr. Kártyás Gábor munkajogi szakértő beszélt a Munka Törvénykönyve aktuális változásairól. Többek között szó esett a munkavédelmi képviselő választásának megváltozott szabályairól (telephelyenként 20 főtől kötelező már az eddigi 50 fő helyett és mindezt 2017. január 7-ig le kell bonyolítani), a terhes nők felmondási védelméről és a kiküldetés fogalmáról. Valamint szó volt a kollektív szerződés adta lehetőségekről. Az előadó rávilágított, hogy az Mt. mely részeinél lehet a munkavállaló előnyére, esetleg hátrányára is eltérni. A prezentáció után lehetőség volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a jelenlévők. Ennek keretén belül az egyik legérdekesebbek az adatvédelmi témát feszegető felvetések voltak. Több cégnél is bevett szokás a jogellenes kollektív, illetve sorsolás útján történő véletlenszerű szondáztatás, táskák átvizsgálása. Az előadó elmondta, hogy amennyiben konkrét gyanú lép fel az adott illetővel kapcsolatban, akkor ellenőrizhető ilyen módon, de egyébként megsérti az adatvédelmi törvény által biztosított jogokat.

A programot Árkovics István, a LIGA Szakszervezetek gazdasági alelnöke folytatta a cafeteriáról szóló prezentációjával. Tisztázta a cafeteria illetve a béren kívüli juttatások fogalmát, ismertette, hogy várhatóan 2017. január 1-től mely elemek kerülnek ki a cafeteria rendszeréből, illetve beszélt pl. a 100 000 forintos készpénz juttatás lehetőségének újként történő megjelenéséről. Felsorolta, hogy az egyes alternatívák a munkáltató szempontjából a kétféle adókulcs közül melyik alá esnek.

A harmadik előadást Horváth Lajos, a LIGA szakszervezetek szervezési osztályvezetője tartotta, ezzel zárult a délelőtti program. A mondandója két részből állt, az első részben a LIGA Szakszervezetek javaslatát ismertette a megszüntetett korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyettesítésével kapcsolatban. A második részben egy teljesen új koncepciót vázolt fel, amely alapján a már pihenésre szoruló idősebb munkavállalókat (de a 65 éves nyugdíjkorhatárt még el nem érők), hogyan lehetne fiatal munkavállalókkal pótolni (arányaiban véve a fiataloknál a legmagasabb munkanélküliség). Levezette, hogy a munkáltatónak milyen kedvezményekkel járhatna ez a megoldás, illetve a több tíz évet ledolgozott „idősebb” dolgozók hogyan tudnák megérdemelt pihenésüket tölteni.

A délután folyamán még egy szakszervezeti fórumra került sor, melyen a LIGA Szakszervezetek elnökasszonya is részt vett. A fórum legnépszerűbb témája a megszüntetett korengedményes, korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségének alternatívái voltak, többen egyedi kérdéseket tettek fel ezzel kapcsolatosan. A másik fő vonal a teljesítménnyel összekötött bérezési rendszer volt. A fórumon bemutatkozott a Signal Biztosító regionális vezetője is, a LIGA Szakszervezetek és a Signal közötti együttműködés jegyében.

D.R.


Képek: