Fizetésemelés a hulladékkezelőknek

A veszprémi kukásautókon dolgozó rakodók bruttó harmincezer forinttal többet kapnak kézhez azon megállapodás aláírása után, amelyet a helyi szervezet harcolt ki a LIGA Szakszervezetek közép-dunántúli referensének segítségével.

Fizetésemelés a hulladékkezelőknek

A Veszprémi Hulladékhasznosítási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t egyre több gépkocsivezető és rakodó hagyta ott, mivel a bérszínvonal nem tette lehetővé a tisztességes megélhetést - mondta Bognár Ferenc a LIGA Szakszervezetek közép-dunántúli referense. Ezért a gépkocsivezetők és rakodók is kérték a vállalatot, hogy tegye lehetővé a bérrendezést, segítsen a tarthatatlan állapot felszámolásában.

Nagy Jánosnak, a helyi szakszervezet vezetőjének a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Rt.-vel kellet tárgyalnia, mert a gépkocsivezetőket ez a cég alkalmazza. A menedzsmenttel való tárgyalások során segítségére volt Bognár Ferenc, aki, a tárgyalások sikere után a rakodóknak is segített érdekeik érvényesítésében. Ez utóbbi munkáscsoportnak a Veszprémi Hulladékhasznosítási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel kellett tárgyalásokat folytatni, amely tárgyalásokat egy, Pogosits László rakodó által megfogalmazott levél indította el. És az a tény, hogy a levelet minden kolléga aláírta! A tárgyalássorozat végén a gépkocsivezetők szeptembertől 20 százalékos, a rakodók októbertől 25 százalékos béremelést tudtak kiharcolni maguknak.

Bognár Ferenc hozzátette, a megállapodás siker, nem kis részben annak köszönhető, hogy a kollektíva egy emberként állt a közös cél mögé. És annak is köszönhető, hogy a kezdeti sztrájkhangulatot látva az igazgató végig a megoldást kereste.

Úgy látszik, sikerült is, közösen megtalálni a megoldást, és ami még biztató, hogy a tárgyalások során a Veszprémi Közüzemi Dolgozók Szakszervezete létszáma is jelentősen gyarapodott.

-l

Foto: Veszprémi Napló