Bérrendezés a kulturális ágazatban

A Kulturális Dolgozók Független Szakszervezete információi szerint a kormány a kulturális ágazat közalkalmazottai kereseti viszonyainak felzárkóztatását minden dolgozóra kiterjedten tervezi. Nyíri Ákost KDFSZ elnökét kérdeztük az előterjesztésről.

Bérrendezés a kulturális ágazatban

- Hogyan történik majd a keresetnövelés?

- A megemelt összeget a munkavállalók bérpótlék formájában fogják megkapni. Megkeresést kaptam a Kultúráért Felelős Államtitkárságtól, ahol Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár asszonnyal sikerült tisztázni a kormány elképzeléseit. A béremelés figyelembe fogja venni a közalkalmazotti bértáblát, és a munkahelyeken eltöltött évek száma és a végzettség alapján differenciált lesz, vagyis a közalkalmazottaknál létező illetménypótlék alapot a különböző kategóriákban különböző mértékben osztja szét.

- Volt már rá példa, hogy a kormány csak a szakmai munkakörben dolgozóknak adott emelést...

- Az Államtitkárság tájékoztatása szerint az illetménypótlék alapból számított pótlék minden közalkalmazottra vonatkozni fog, aki a kulturális területen dolgozik. Egyedül a nonprofit kft-kben dolgozókat nem érinti. Volt alkalmam megismerni a tervezett pótlékok százalékos szétosztását. Amennyiben az elém tárt elképzelést fogja a kormány támogatni, minden kulturális területen dolgozó közalkalmazottra vonatkozni fog a minimálbéren, a garantált bérminimumon túl a mindenféle egyéb bérkompenzáción felüli pótlék.

- Ezek szerint a bértábla legalján is többet kapnak kézhez a dolgozók, mint a minimálbér?

- Az A1 kategóriában dolgozó, szakképesítéssel nem rendelkező munkavállaló is részesülni fog a pótlékból, tehát ő sem a minimálbért fogja keresni, hanem a pótlékkal emelt összeget. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2016. évi bérjavaslatunkkal azonos szám jelent meg a J1 kategóriában, ezzel az általunk kívánt igazságos különbségtétel újra eléri az ágazatunkat is. A pótlék nagysága a munkában eltöltött évek száma és a végzettség alapján fog nőni, tehát az eredeti közalkalmazotti bértáblához hasonlóan el fognak különülni a bérek.

- Van arra esély, hogy a pótlék beépüljön a bértáblába?
- Helyettes államtitkár asszony azt az ígéretet is megtette, miszerint az államtitkárság azon fog dolgozni, hogy a 2018. évre ez a pótlék beépüljön a kulturális ágazat bértáblájába és az ezt követő két évben további béremeléseket szorgalmaznak a kormány felé.

- Személy szerint hogyan értékeled az előterjesztést?
- Nagyon sok idő telt el azóta, hogy a mi ágazatunkban béremelés történt volna. Rengeteget küzdöttünk azért, hogy előrelépés történjen. Most elkezdődik valami és csak remélni tudom, hogy ez a folyamat nem fog megállni. A minden évben elkészített bérjavaslatunkkal és a demonstrációkon való részvételünkkel, egyéb tiltakozásokkal sikerült felhívni a kormány figyelmét erre a megkerülhetetlen problémára. Köszönöm mindenkinek, aki tett annak érdekében, hogy ezek a folyamatok elinduljanak!

További információkat ide kattintva érhet el.  

-lá-