Kéményseprőhiány

Vissza kell hívni azokat a kollégákat, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek, ahelyett, hogy közfoglalkoztatottakkal töltenék fel az állományt - jelentette ki Vámos Csaba a KOSZ december 12-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Kéményseprőhiány

Vámos Csaba, a KOSZ (Kéményseprők Országos Szakszervezete) elnöke elmondta, a szakszervezet Pintér Sándor belügyminiszterrel szeretne tárgyalni az ágazatot sújtó problémákról, amelyeket egy tanulmányban foglaltak össze. Hozzátette, rendezetlen a jogszabályi háttér, égető a munkaerőhiány, és baj van hatósági felügyelettel.

Vannak olyan kéményseprő-ipari vállalkozások, amelyek nem biztosítják a munkavállalók részére a szakszerű és biztonságos munkavégzés feltételeit, és sok esetben szakképzetlen munkavállalókat alkalmaznak. A tudomásukra szabálytalanságokról a szakszervezet többször tájékoztatta a Katasztrófavédelmet, azonban eddig bejelentéseikről semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

Vámos Csaba szerint erősíteni kell az ellenőrzéseket és a hatósági felügyelet, és annak munkatársai közé nagy szakmai tapasztalattal rendelkező kéményseprő mestereket kell felvenni. Továbbá sürgősen rendezni kell a kéményseprő-tevékenység jogszabályi hátterét is. Azt az ötletet, miszerint a közfoglalkoztatottakat 3 hónapos gyorstalpaló tanfolyamon képezzék ki kéményseprőnek, veszélyesnek nevezte. Ebben az ügyben is megkeresték az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot ám a tárgyalásoknak eddig nem volt eredménye.

-l-