Boldog karácsonyi ünnepeket!

"Személyesen szeretném megköszönni a LIGA Szakszervezetek tagjainak az eddigi támogatást a közös céljaink megvalósulásához"  - írta karácsonyi üdvözletében a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Boldog karácsonyi ünnepeket!

Kedves Barátaink!

Talán még nincs itt az ideje annak, hogy mérleget vonjunk a 2016-os évből (ezt majd időben megteszik a LIGA Szakszervezetek illetékes testületei), de annyit elmondhatunk: nehéz év volt a 2016-os esztendő, azonban nem eredménytelen. Az eredményekhez nagyban hozzájárult az a két éves megállapodás, amelyet a minimálbér idei 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos emelése fémjelez.

A szakszervezetek, így a LIGA Szakszervezetek is, azóta szorgalmazzák a minimálbér emelését, amióta Magyarország ratifikálta a Szociális Chartát. Követeléseinknek két eleme volt: az egyik, hogy a minimálbér ne legyen alacsonyabb összegű, mint a létminimum, a másik, hogy érje el az átlagbér 60 százalékát. A két évre szóló megállapodás aláírásával a követelésünk első eleme teljesült.


A minimálbér emelésével véget szerettünk volna vetni annak a gyakorlatnak, hogy a tényleges keresetből nem lehet megélni. Meggyőződésünk szerint a tisztességes munkával megszerzett bérből tisztességes életet kell biztosítani minden munkavállalónak, bármilyen szakmát is gyakoroljon és bárhol is éljen az országban.


A minimálbér (és természetesen a garantált bérminimum) emelése ugyanakkor nem csak az adott munkavállalóra hat, hanem hatása van egy ország bérszínvonalára is. A legalacsonyabb bérek emelése felfelé tolja a bértáblát, így a leghátrányosabb helyzetben lévők jobb helyzetbe hozása - hosszú távon - a jobban fizetett munkavállalók számára is magasabb fizetéseket ígér. Tulajdonképpen ennek az átlátása a szakszervezeti mozgalom közös nevezője, a társadalmi szolidaritás.


Legyünk kicsit elégedettek, mindeközben ne felejtkezzünk el a további követeléseinkről. Mert van még mit tennünk. Segítenünk kell az ágazati bértárgyalásokat, el kell érni, hogy ne legyenek sem bérezés, sem más tekintetben leszakadó munkavállalók, ágazatok!


Küzdenünk kell, hogy szülessenek bérajánlások, ágazatokra és szakmákra vonatkozó hosszú távú tervek, életpályaprogramok, kedvező szabályozások. Harcolnunk kell azért, hogy senki se maradjon ki a gazdaság által kitermelt többlet elosztásából és természetesen azért is, hogy mindehhez a munkavállalók számára olyan törvényi szabályozás kerülhessen alkalmazásra, amely lehetővé teszi az érdekeink érvényesítését és a méltó foglalkoztatást.
Ha megállunk egy pillanatra a közös jelképes karácsonyfánkra tekintve, higgyünk abban, hogy a megteremtett érték a közösség erejét mutatja! Minden, amit „ajándéknak” tekintünk, nagyon sok munkát, erőfeszítést és kitartást igényelt. Gondoljunk arra is, a további céljaink magvalósításához is szükség van az együttes munkára, a közös akaratra és a szolidaritásra. Ebben pedig számíthatunk egymásra.


Személyesen szeretném megköszönni a LIGA Szakszervezetek tagjainak az eddigi támogatást a közös céljaink megvalósulásához, kívánok minden LIGA Szakszervezeti tagnak és családtagjaiknak nagyon boldog karácsonyi ünnepet és szép újesztendőt!

2016 Karácsonyán

                                                                                                                                 Doszpolyné dr. Mészáros Melinda, elnök