Mérleg

2017. február 27-én ülésezett a LIGA Szakszervezetek Elnöksége. A testület elfogadta a LIGA 2016. évi tevékenységéről és a szervezet gazdálkodásáról szóló beszámolókat, és azokat a Liga Tanácsnak elfogadásra javasolta.

A LIGA Szakszervezetek székházában megtartott eseményen az Elnökség tagjai megvitatták és elfogadták a LIGA Szakszervezetek 2016. évi tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót.

Megvitatásra került a LIGA Szakszervezetek 2017. évi pénzügyi terve is. A jelenlévők javasolták, hogy az Elnökség által jóváhagyott változat a LIGA Tanács elé kerüljön.

A résztvevők tájékozódtak még a LIGA szolgáltatási csomag bővüléséről, az Alapszabály előkészítő és Programalkotó bizottság munkájáról, és több más fontos kérdés mellett, megvitatták és elfogadták a saját üléstervüket. A testület tagjai előzetes megbeszélést folytattak több más fontos témáról, többek között a 2017. évi Május elseje megünneplésének lehetőségeiről.

A testület elé terjesztett szakmai beszámoló részletesen elemezte a 2016. évi bértárgyalások alakulását a LIGA Szakszervezetek álláspontjának kialakításától a konföderációkkal történő egyeztetésen keresztül a kormánnyal való megállapodásig. Megállapította, a kormánnyal aláírt megállapodás messzemenően beteljesítette a LIGA Tanács 2016. június 8-án megfogalmazott tárgyalási felhatalmazásában foglaltakat.

Az előterjesztés kitért arra is, hogy a szakszervezeti javaslat és az aláírt megállapodás között csak az egyes évekre jutó növekedés ütemében látható, amit a megváltozott munkaerőpiaci helyzet (munkaerőhiány) indokolt. Ugyanez az oka a garantált bérminimum gyorsított ütemű emelésének is. „A létrejött megállapodás mindhárom eleme a szakszervezeti célkitűzésnek megfelelően alakult. Ennek eredményeként a versenyszférában 1028 ezer, a közszférában 213 ezer összesen 1241 ezer munkavállaló jövedelmi helyzete javult 2017. január elsejétől. Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy itt jelentős szakszervezeti sikerről van szó.” Az előterjesztés kitért a béren kívüli juttatások (cafeteria) rendszerének átalakítására is.

Külön fejezet foglalkozott a közszolgálati dolgozók helyzetével és az OKÉT működésével. A szakmai előterjesztés megállapította, a kormány szakított az egységes közszolgálat elképzeléseivel, és elindult az életpályákra, ágazati bérintézkedésekre és ad-hoc bérpótlékra támaszkodó bérintézkedések sorozata. Ez lehetetlenné tette az OKÉT-ben az egységes a bérpótlékra támaszkodó korábbi szakszervezeti stratégia megvalósítását. A LIGA Szakszervezetek 2016-ban azt tűzte ki célként, hogy a bérintézkedésekből kimaradt alkalmazottak helyzete is javuljon. (A közszolgálati jogállásban foglalkoztatott közel 700 ezer főből megközelítőleg 200 ezer olyan munkavállaló volt, akiknek a keresete 2008 óta nominálisan nem változott, voltak olyan ágazatok (pl.: közművelődés, közgyűjtemény, önkormányzati tisztségviselők stb.) melyek teljes körűen kimaradtak a bérintézkedésekből. Az anyag foglalkozott a bérkompenzációs rendszer kivezetésének kérdéseivel és a köztisztviselők jogállásának megváltozásával is.

Az előterjesztés foglalkozott még a LIGA szakszervezetek egyéb érdekvédelmi és sajtómunkájával, de azokkal a sikeres rendezvényekkel is, amelyek a 2016-os évben indult un. „Nyitott ház” rendezvénysorozat keretében zajlottak. A múlt évben 8 alkalommal 320 érdeklődő szakszervezeti tag vagy szakszervezeti tisztségviselő találkozhatott régiós kollégákkal, vagy hallgathatott meg előadásokat e rendezvényeken.


-l-