Nőnapon – pirosban

„A nők munkabérének emelése csökkentené a nemek közötti bérszakadékot és fellendítené a gazdaságot azzal, hogy nők millióinak vásárlóereje növekedne” szól az Európai Szakszervezeti Szövetség idei nőnapi kiáltványának első sora, mely a „Nőknek béremelésre van szükségük” címet viseli.

Nőnapon – pirosban

Természetesen nemcsak a nők számára szükséges a béremelés, de ma, március 8-án a nemzetközi nőnapon vizsgáljuk meg röviden azokat a hatásokat, melyek miatt érdemes beszélni a nemek közötti bérszakadékról.

A nők bérének emelése szűkítené a már említett bérkülönbségek közötti ollót és hosszú távon akár a megszűnését is eredményezhetné. Ehhez a célkitűzéshez hozzájárulna ha:

  • több nő csatlakozna a szakszervezetekhez: európai viszonylatban megfigyelhető, hogy azon munkahelyeken, ahol működik szakszervezet, a nemek közötti bérszakadék mértéke akár felére is csökkenhet azokkal a munkahelyekkel szemben, ahol nincs szakszervezet
  • a munkabérek átláthatóvá, nyilvánossá válnának: ahol a bérezésről nem kollektíven tárgyalnak, ott a férfiak általában magasabb munkabért érnek el maguk számára, mint a nők
  • a jellemzően nők által betöltött munkakörökben, szakmákban, szektorokban növekednének a bérek
  • az általánosan, százalékban megállapított béremelések rendszerét alkalmaznák, a differenciált bérrendezéssel szemben
  • a foglalkozásokat újra értékelnék: a női szakmák bérszínvonalát a hagyományos férfi szakmák bérszintjére emelnék

Európai átlagában jelenleg 16-17%-os a nemek közötti bérkülönbség. Ha nem teszünk lépéseket a nemek közötti egyenlő bérezés érdekében, akkor akár évtizedekbe is telhet mire a nők ugyanannyit fognak keresni, mint a férfiak. Az alacsonyabb munkabérek alacsonyabb nyugdíjat is jelentenek a nők számára, így béreik felzárkóztatásával a nemek közötti nyugdíjkülönbségeket is csökkenthetjük. A szakszervezethez való csatlakozással a nők és a férfiak egyaránt harcolhatnak az igazságosabb bérekért és a bérszakadék megszüntetéséért, ugyanis a kollektív tárgyalás a legjobb módja annak, hogy tisztességes béremelést érjünk el, valamint hogy a bérek átláthatóak is legyenek.

A LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága az elmúlt időszakban felmérést végzett a tagszervezetek körében, annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjon a nők munkaerő-piaci helyzetéről. A különböző szakszervezeteken belüli női tagság aránya tekintetében nagy különbségek mutatkoznak az egyes LIGA tagszervezetek között attól függően, hogy milyen ágazatot képvisel az adott szervezet. A válaszok egész szélsőséges értékek között mozognak, van ahol csak 1%, van ahol 90% a női tagság aránya.

A nemek közötti bérkülönbségekkel összefüggésben több válaszadó tagszervezet kiemelte, hogy munkahelyén a nők által betöltött munkakörök alacsonyabb bérezésűek, másrészt az összképet rontja a női vezetők alacsonyabb bérszintje is. Megkeresésünkre kaptunk olyan választ is, hogy ugyan nincs különbség a női és férfi vezető munkabére között, de előfordul, hogy a női vezető alacsonyabb szintű plusz juttatást, például kisebb hivatali autót kap azonos munkakörben, mint férfi kollégája.

A szakszervezeteken belüli magasabb női részvétel elősegítésével, valamint a kollektív tárgyalások erősítésével közelebb juthatunk a nemek közötti bérszakadék felszámolásához.

Ha egyetértünk ezekkel a gondolatokkal, március 8-án viseljünk piros ruhadarabot, kifejezve a nők munkájának elismerése iránt érzett szolidaritásunkat!

-zs-b-