Nyitott Ház Szegeden

A Dél-alföldi régióban 2018. március 27-én került sor a „Nyitott Ház” rendezvénysorozat következő eseményére. A program a bérmegállapodások, a munkavédelem, a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum, a közösségi média, illetve két nemzetközi szakszervezeti kampány bemutatása témák köré szerveződött.

Nyitott Ház Szegeden

A rendezvényre a Szegedi Vízmű Zrt. épületében került sor, házigazdája a Szegedi Vízmű Zrt. Szakszervezeti Bizottsága volt. A vállalt vezetése részéről Bodor Dezső elmondta, fontosnak tartja a szakszervezetek működését, mivel ez elősegíti az egyensúly fenntartását a vezetés és a munkavállaló között. Sajnálattal számolt be arról, hogy sok esetben jó szakemberek hagyják el a vállalatot, annak reményében, hogy a versenyszférában jobb bérhez juthatnak. Ezt követően Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda a területi és tematikus Nyitott Ház rendezvények fontosságáról beszélt. A Szegedi Vízmű Zrt. Szakszervezeti Bizottságának titkára, Csiszár János kiemelte, hogy a vállaltnál a munkaügyi kapcsolatok rendezettek, és a munkavállalók több mint fele szakszervezeti tag, emellett pedig az üzemi tanács is aktív részese a munkafeltételek kialakításának.

Ezt követően egy kerekasztal beszélgetés keretében Mészáros Melinda ismertette a LIGA Szakszervezetek által készített felmérést, mely a tagszervezetek körében elért bérfejlesztéseket tárta fel. Az elnök ágazatonként kitért az eredményekre és az esetleges ágazati nehézségekre. Ezt követően a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezetének vezetője, Fürjes József mutatta be az ágazatot és annak bérhelyzetét.

„A legfőbb érték az ember” címmel Varga István és Dr. Mucsi Gyula szakértők mutatták be a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi projektjeit, ezen kívül a munkavédelem és a munkaegészségügy szempontjából fontos területekre tértek ki, illetve megtörtént munkabalesetekből okulhattak a résztvevők. A munkaegészségügy területéről Dr. Mucsi Gyula kiemelte a foglalkozási megbetegedések szempontjából szükséges monitorozási rendszer fejlesztésének szükségességét, továbbá kitért arra, hogy a demográfiai változások, a fokozódó verseny, és az ezzel együtt járó depresszió és szorongás milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek.

A Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktumot Gyarmati Zoltán paktumiroda vezető mutatta be. A résztvevők tájékoztatást kaptak a paktum felépítéséről, a foglalkoztatási stratégiákról, a Paktum keretében nyújtott támogatási lehetőségekről és ezek célcsoportjairól.

A közösségi média használata bizonyos esetekben munkajogi kérdéseket is felvethet. Dr. Gyurkovics Bence ügyvéd és regionális referens előadásában ezekre a kérdésekre és megoldási lehetőségekre tért ki. Bemutatta a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket és az ezt korlátozó lehetséges helyzeteket a Munka törvénykönyvének tükrében, illetve néhány vonatkozó jogesetet is megismerhettek a résztvevők a könnyebb megértés céljából. A téma aktualitása miatt intenzív konzultáció alakult ki a résztvevők között.

A rendezvény utolsó előadásaként Szabó-Zsura Brigitta, regionális referens röviden bemutatott két nemzetközi szakszervezeti kampányt. Mindkét kampány az Európai Szakszervezeti Szövetség gondozása alatt fut. Az egyik a „Béremelést Európának” című kampány volt, melynek célja az európai bérek színvonalának ösztönzése. A másik kampány pedig a „Mondj IGENT a munka és magánélet összeegyeztetését célzó irányelvre!”, melynek fő célkitűzése elősegíteni a munka-magánélet összeegyeztetését célzó EU-s irányelvtervezet minél szélesebb körű támogatottságát.

Szabó-Zsura Brigitta


Képek: