Kényszerhelyzet a hazai üzemekben: így veszik el a migránsmunkások a magyarok melóját

 A szakszervezetek szerint megoldás kellene

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Pénzcentrumnak azt mondta: a közös megegyezés jogilag nem támadható, csakhogy azt nem is lehet bizonyítani, hogy ráhatás vagy kényszer hatására történt volna.

A LIGA Szakszervezetekhez nem érkezett ilyen irányú panasz vagy beadvány, persze ettől még mi is értesülünk a hasonló esetekről. A mi véleményünk az, hogy sokkal szigorúbban kellene ellenőrizni a munkahelyi jogi esetek lefolyását, csakhogy mint a salgótarjáni esetben is, nehezen bizonyítható, hogy valójában mi történik - akkor is, ha kényszerből írta alá a munkavállaló a közös megegyezéssel való távozást. A közös megegyezés ugyanis csak akkor támadható jogilag, ha az kényszer hatására történik - ezt viszont nagyon nehéz bebizonyítani - mondta az elnök. Hozzáfűzte még: dolgoznak a megoldáson, szoros kapcsolatban magával a kormányzattal is, de a megvalósítás lehet, hogy még messze van.

Arra lenne szükség, és mi mindent meg is teszünk ennek érdekében, hogy a munkavállaló megfelelően képzett legyen akkor is, ha a saját érdekei védelméről van szó. Tudjanak arról, mit lehet megtenni velük és mit nem, és ha kényszer vagy nyomás alatt akarják hogy cselekedjenek, akkor legyenek észnél. A Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen egyébként már dolgozunk azon, hogyan lehetne valamilyen ésszerű keretek közé szorítani a jellemzően harmadik országbeli munkavállalók érkezését. Fontos tudni azt is, hogy rájuk éppen ugyanazok a szabályok vonatkoznak itt, mint a hazai munkavállalókra - mondta Mészáros Melinda.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20240201/kenyszerhelyzet-a-hazai-uzemekben-igy-veszik-el-a-migransmunkasok-a-magyarok-melojat-1146455