Kimondták az igazságot: valóban jobbak a fülöp-szigeteki, ukrán vendégmunkások a magyaroknál?

Bő egy hete a foglalkoztatásért felelős államtitkár, Czomba Sándor azt találta mondani, hogy a fülöp-szigetei munkavállalók "kenterbe verik" magyar társaikat. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke a Pénzcentrumnak elmondta: van igazságtartalom a kijelentésben, de annak sem lenne szabad megtörténnie, hogy a magyar munkások emiatt fenyegetéseket kapjanak a saját főnökeiktől. 

A Pénzcentrum először Mészáros Melindát, a LIGA Szakszervezetek elnökét kérte meg arra, hogy segítsen tisztán látni az ügyben. A szakszervezeti vezető azt mondta: van abban igazság, hogy a cégek szívesebben dolgoznak a messzi földről érkező vendégmunkásokkal.

Ezek az emberek rengeteget dolgoznak, gyakorlatilag folyamatosan túlóráznak is, hiányozni pedig nem igazán szoktak arról a munkahelyről, ahová felvették őket. Ennek pedig leginkább az az oka, hogy a családjuk nem jön velük, sok ezer kilométerre vannak a munkásoktól, vagyis itt nem merül fel az, ami a hazai munkavállalóknál minden esetben: mégpedig a munka és a magánélet egyensúlyának gyakori kérdése. A jellemzően fülöp-szigetei vendégmunkásoknak semmilyen hobbijuk, munkán kívüli érdeklődésük, hasonlójuk nincs ebben az országban: ők kizárólag azért jöttek ide, hogy minél többet dolgozzanak és minél több pénzt küldjenek, illetve vigyenek haza - ez pedig legalábbis szimpatikus az őket alkalmazó cégeknek - mondta el Mészáros Melinda. Ugyanakkor arra is rávilágított, hogy bár ebből súrlódások még nem keletkeztek, HR-szempontból akadtak már igen súlyos megnyilvánulások a vezetők részéről - azonban ez már a magyar munkásokat sújtja.

Nem egy és nem két helyről hallottunk olyan jelzéseket, mikor a középvezetői szintről szabályos fenyegetést kaptak a magyar munkavállalók, összefüggésben a vendégmunkások hozzáállásával és munkabírásával. Ezek jellemzően úgy foglalhatók össze, hogy a magyar munkásokat azzal riogatják, hogy ha nem dolgoznak még többet és még nagyobb intenzitással, akkor el fogják bocsátani őket, hogy a helyükre a vendégmunkásokat vehessék fel. Ez a gyakorlat természetesen elfogadhatatlan, de tudtommal súrlódások a magyar és a külföldi dolgozók közül ebből még nem alakultak ki - vázolta a helyzetet a LIGA Szakszervezetek elnöke.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20240603/kimondtak-az-igazsagot-valoban-jobbak-a-fulop-szigeteki-ukran-vendegmunkasok-a-magyaroknal-1151644